Moscova ar urzi un nou plan de federalizare a R. Moldova, similar celui din 2003, dar fără a folosi cuvântul ,,federalizare”. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, care a subliniat că prin trimiterea la Chişinău a şefului adjunct al administraţiei Preşedinţiei Federaţiei Ruse se încearcă găsirea unui compromis pentru a opri „deriva” Republicii Moldova din „sfera de influenţă” a Rusiei spre UE și România.
Potrivit sursei, pe agenda bilaterală a Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova s-au acumulat mai multe probleme, dar niciuna dintre ele nu e atât de urgentă pentru Rusia, încât Putin să-l trimită pe Kozak la Chişinău. „În relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au adunat mai multe probleme stringente, începând cu staţionarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, enormul depozit de armament şi muniţii de la Cobasna, care e şi o bombă ecologică, reglementarea politică a conflictului transnistrean, accesul produselor moldoveneşti pe piaţa Rusiei, situaţia cetăţenilor noştri care muncesc în Rusia etc. Dar niciuna din ele nu e atât de urgentă pentru Rusia, încât Putin să-l trimită pe Kozak la Chişinău”, a mentionat Nicolae Negru pentru Ziarul Național.
Totuși, analistul politic de la Chișinău a mai adăugat că există o problemă care nelinişteşte foarte mult Moscova. ,,E vorba despre simpatiile geopolitice ale alegătorilor moldoveni de pe partea dreaptă a Nistrului, care înclină tot mai mult spre Europa, în timp ce transnistrenii, orientaţi în majoritatea lor spre Rusia, nu participă la alegeri. De aceea, forţele politice proruseşti din Republica Moldova au tot mai puţine şanse să ajungă la putere în Chişinău, după cum au arătat şi alegerile prezidenţiale, şi recentele alegeri parlamentare.
Kozak a urzit un nou plan, similar celui din 2003, de includere a raioanelor separatiste în câmpul electoral al Republicii Moldova, pe care dorise să-l realizeze cu ajutorul alianţei ACUM-PSRM. El speră acum că, prin intermediul unui partid proeuropean, cum e PAS, având şi sprijinul lui Frank-Walter Steinmeier de la Berlin, planul său de federalizare, fără a folosi cuvântul federalizare, a Republicii Moldova va fi acceptat de SUA și UE. Moscova are nevoie de o reglementare transnistreană care să oprească „deriva” Republicii Moldova din „sfera de influenţă” a Rusiei spre UE şi România. lată de ce vine Kozak la Chişinău şi iată de ce la întâlnirea sa cu Maia Sandu va participa nu numai ministrul de Externe, Nicu Popescu, ci şi viceprim ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski”, a conchis Nicolae Negru.
Amintim că marți, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din R. Moldova a anunțat că Dmitri Kozak, șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, va întreprinde miercuri, 11 august 2021, o vizită de lucru la Chișinău.
În această seară, presa de la Chișinău a scris că adjunctul lui Putin a ajuns în R. Moldova. Acesta ar urma să se întâlnească cu reprezentanții puterii de la Chișinău pentru a discuta „temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse”.