În primele cinci luni ale acestui an, Republica Moldova a reuşit recuperarea a două treimi din pierderile economice suferite din cauza pandemiei. Aproape jumătate din creşterea din acest an se datorează exportului în România, notează TVR Moldova.
Exporturile din Republica Moldova au recuperat peste 65 la sută din căderea înregistrată anul trecut şi a atins o valoare de 2,68 de miliarde de dolari. Analiza exporturilor arată că tendinţa de scădere a durat exact un an, din martie 2020, până în februarie 2021.
Astfel că aproape jumătate din creşterea exporturilor se datorează pieţelor de desfacere din România, cu aproape 49 la sută. Este urmată de Germania cu 19 la sută şi de Turcia cu peste 18 la sută. Ucraina se află pe poziţia a cincea, cu o contribuţie de 5,9 la sută. Aportul statelor din afara Uniunii Europene rămâne modest.
„R. Moldova este beneficiarul investiţiilor străine din România. Companiile străine mari au venit în România au investit sume enorme. Componentele care sunt produse în Moldova se asamblează mai departe în România. De aceea o parte mare a exporturilor moldoveneşti din automotive merg în România. Noi suntem beneficiarii efectului de aderare a României la Uniunea Europeană”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert economic, pentru srusa citată.
Exportul de mărfuri autohtone, în ianuarie-iulie 2021, a fost de peste 73 la sută din totalul exporturilor, în creştere cu 10,5% faţă de perioada similară a anului 2020. Acest lucru a contribuit la majorarea valorii totale a exporturilor cu opt la sută. Şase tipuri de mărfuri sunt cap de listă la capitolul comerţ extern. Este vorba de maşini şi echipamente pentru transport, articole manufacturate, produse alimentare, materiale, băuturi şi tutun.
CELE MAI EXPORTATE MĂRFURI
sursa: BNS
Maşini şi echipamente 25,2 la sută
Articole manufacturate 21,9 la sută
Produse alimentare 18,3 la sută
Materiale 9,7 la sută
Băuturi şi tutun 7,4 la sută.
„Producţia agricolă anul trecut a scăzut datorită secetei acum se recuperează şi noi iarăşi exportăm cel mai mult în România, însă trebuie să recunoaştem cel mai mare impact este industria automotive”, a mai adăugat Ioniță.
Şi importurile au crescut în primele şase luni ale acestui an, cu peste 32 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.