Astăzi au început alegerile legislative din Federația Rusă, proces care va dura trei zile. Moscova a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova, dintre care 27 în stânga Nistrului, fără a coordona această decizie cu autoritățile constituționale. Experții consideră că situația politică din Rusia și, respectiv, evoluția relațiilor cu Republica Moldova și a reglementării conflictului transnistrean nu se vor schimba după acest scrutin, transmite Radio Chișinău.
Astăzi au fost deschise secțiile de votare pentru alegerile în Duma de Stat. Cei aproximativ 110 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați să aleagă noua componență a camerei inferioare a Parlamentului Federației Ruse, formată din 450 de deputați. Jumătate dintre aceștia sunt aleși pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale.
Scrutinul se desfășoară în contextul unui val de critici din partea statelor occidentale, ale unor instituții internaționale și opoziției, conduse de Alexei Navalnîi, despre încălcări, abuzuri și suprimarea opoziției.
Potrivit sondajelor și experților, partidul de guvernare – „EdinnaiaRossia” va rămâne la putere. În condițiile în care marea politică în Rusia nu se face în Duma de Stat, aceste alegeri nu vor influența situația din această țară și, respectiv procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a comentat Nicolae Negru, analist politic de la Chișinău.
„Cred că „Edinnaia Rossia” nu va mai obține rezultatele pe care le-a avut la scrutinul precedent, vor fi mai proaste, dar nu cred că se va produce o schimbare de putere în Rusia, atât timp cât Vladimir Putin va fi președintele Rusiei și va exista acest regim nedemocratic”, a mai adăugat expertul.
Rusia a deschis 30 de secții de votare și în Republica Moldova. Câte una la Chișinău, Bălți și Cahul. 27 de secții au fost deschise în stânga Nistrului, acțiune care nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale. În opinia expertului Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, această atitudine denotă încă o dată implicarea Rusiei în conflictul transnistrean.
„Secțiile de vot din stânga Nistrului sunt deschise fără asentimentul Chișinăului, ceea ce vorbește despre încălcarea suveranității Republicii Moldova. Dar acest lucru a devenit o tradiție – Rusia nu atrage atenția la protestele Chișinăului, ceea ce încă o dată demonstrează faptul implicării directe a Federației Ruse în conflictul transnistrean”, a subliniat Anatol Țăranu.
La scrutinul parlamentar din 2016 din Rusia, în Republica Moldova au votat aproximativ 57 de mii de cetățeni ai acestui stat, dintre care aproape 56 de mii în regiunea transnistreană.