Asociația MONUMENTUM, împreună cu Primăria Sângerei și Consiliul raional Sângerei, a edificat un bust în amintirea lui Valeriu Gafencu, supranumit sfântul închisorilor, operă instalată pe Aleea Personalităților Plaiului Sângerenean.
Monumentul a fost sfințit de PS Antonie de Bălți din cadrul Patriarhiei Române și de preotul Mirca Bejenaru, care în 2009 a donat orașului o troiță în memoria familiei Gafencu, se arată într-o postare pe pagina de Facebook „Monumentele Basarabiei Furate”.
La eveniment au fost prezenți deputații AUR Florin Pușcașu și Boris Volosatîi, autoritățile locale, Serghei Popa – primarul comunei Verejeni, tineri și intelectuali din localitate.
„Prin dezvelirea acestui bust se întoarce acasă adevărul istoric și spiritual al neamului românesc. Valeriu Gafencu și-a sacrificat tinerețea, libertatea, familia și viața pentru Hristos și neamul nostru românesc, iar sîngerenii l-au ridicat în rang de Sfânt. Valorile pentru care tânărul Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de ani muncă silnică sunt pilonii de bază ai Alianței pentru Unirea Românilor și din acest considerent nu am putut lipsi de la acest eveniment”, a subliniat Volosatîi.
Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în localitatea Sângerei, județul Bălți, în România Mare. Valeriu este unul din tinerii care au murit în închisorile regimului comunist din România, numit de Nicolae Steinhardt Sfîntul închisorilor. Tatăl său, Vasile Gafencu, a fost deputat în Sfatul Țării, iar la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România, fapt pentru care fusese deportat în Siberia în 1940, de unde nu s-a mai întors.
În 1940, Valeriu și alți membri ai familiei sale s-au refugiat peste Prut pentru a scăpa de ocupația sovietică. A făcut parte din mișcarea legionară.
A fost închis în timpul regimului Antonescu și apoi în comunism. Faima de „sfânt al închisorilor“ și-a dobândit-o însă în anii comunismului. A fost deținut la Aiud, Pitești și Târgu Ocna. A îndurat inclusiv sistemul de reeducare de la Pitești.