Kremlinul vrea să arate că problema gazelor este o problemă politică și că aceasta nu poate fi scoasă din context politic. Declarația a fost făcută de Victor Parlicov, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit expertului, situația actuală afectează toată Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, de aceea Moscova nu mizează pe o situație de incertitudine pe termen lung.
„Sunt sigur că există o bază juridică din care noi să cerem prelungirea contractului la formula veche. Întrebarea este că având chiar şi această bază juridică asta nu este suficient ca Gazprom să ţi-o accepte şi atunci eu m-aş fi bucurat dacă ar fi doar condiţionalităţi ale Gazpromului şi nu de mai sus de Gazprom, de la Kremlin şi în al doilea rând dacă ar fi aceste condiţionalităţi doar de ordin strict tehnic: haideţi să rezolvăm problema datoriilor, să rezolvăm problemele tehnice legate de pachetul III. Dar dacă sincer văzând cum au evoluat evenimentele, urmărind ce s-a mai scris prin presa rusă cu referire la acest nou contract, eu cred că e vorba nu doar de aspecte tehnice. Sunt sigur că, în primul rând Kremlinul vrea să arate că problema gazelor este o problemă politică şi că voi nu puteţi să o scoateţi din context politic. Situaţia actuală este o situaţie în care vulnerabili sunt toţi şi regiunea transnistreană este nu mai puţin vulnerabilă ca noi, respectiv nu cred că Kremlinul mizează pe o luptă pe termen lung, ca noi să stăm în situaţia asta de incertitudine pe termen lung. Cred că înt-adevăr asta a fost mai curând o încercare de a da o lecţie politică, de a forţa autorităţile noastre să treacă la discuţii politice direct, indiferent că pe filiera Moldovagaz există reprezentantul statului, în cadrul Moldovagaz, Guvernul deţine 35 la sută de acţiuni, dar probabil că ei (n.r. Rusia) au vrut să arate că nu, fraţilor, e insuficient ca să participe cineva la discuţii care e la un nivel jos, noi vrem să discutăm cu ministrul, prim-ministrul, cu preşedintele. Până acum le-a reuşit, au fost şi vicepremierii Kulminski, Spînu, dacă cu asta predarea lecţiilor celor din R. Moldova se termină eu m-aş bucura”, a declarat Victor Parlicov în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
La rândul său, Veaceslav Ioniţă, expert economic de la Chișinău, a remarcat că prin astfel de situații Rusia ar încerca „să educe” autoritățile din Republica Moldova, astfel încât acestea să „se comporte corect” din punctul rușilor de vedere.
„Gazpromul ne educă pas cu pas, vă aduceţi aminte declaraţiile autorităţilor noastre că Moldovagaz trebuie să negocieze şi atunci Kremlinul a început să ne educe. (…) Haideți să o spunem cum este, Rusia are o discuţie acum cu Ucraina şi discuţia aceasta este una profundă şi atunci Rusia vrea să creeze un context internaţional favorabil ei în tot ce înseamnă acest segment şi evident că Rusia vrea, cu certitudine, ca R. Moldova să se comporte corect din punctul lor de vedere şi comportamentul corect înseamnă inclusiv livrarea de gaze pe căile pe care Rusia le consideră cele mai bune, că nouă ne place sau nu, asta e al doilea segment și cred că acesta tot este subiect de negocieri. Este o negociere politică”, a menționat Veaceslav Ioniţă.
Totodată, experții au vorbit, în cadrul aceleași emisiuni tv, despre majorările de tarif pe care le-ar putea achita consumatorii casnici din Republica Moldova.
Potrivit lui Victor Parlicov, Republica Moldova trebuie să purceadă la ajustarea tarifelor, „cu cât mai repede începem cu atât mai jos va fi tariful final la care va trebui să ne aliniem pentru a nu acumula noi datorii și a nu crea noi probleme”.
De asemenea, Veacelav Ioniță a subliniat că o majorare cu 30 la sută a tarifelor la gazele naturale ar fi o povară grea pentru cetățenii R. Moldova.
„Dacă este formula veche atunci într-adevăr avem un 30 la sută, povara energetică pe cetăţenii noştri va fi una grea, dar nu critică. Dacă nu se reuşeşte şi avem preţul după formula nouă şi perioada rece a anului, atunci tariful trebuie să crească cel puţin de două ori, dar nu cred că vom ajunge la acest scenariu. Tariful va creşte între 30 şi 100 de procente, dacă acum avem 4,20 lei, atunci va fi de la 5,50 până la 9 lei. Dacă avem scenariul cel mai neplăcut, ceea ce ar trebui să facă autorităţile este să ofere compensaţii până la consmul de o sută de metri cubi pe lună, aici sunt cel mai mare număr de consumatori şi atunci efortul nostru financiar anual ar fi cam 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, a specificat expertul economic.
Amintim că actualul contract de livrare a gazului a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat că negocierile între MoldovaGaz și Gazprom continuă, iar până la sfârșitul lunii octombrie fie va fi prelungit actualul contract cu gigantul rus, fie va fi semnat un nou contract.