Interpretul Ioan Paulencu, originar din satul Voloca, nordul Bucovinei, cântăreț de operă, scenarist și regizor, se numără printre cele treizeci de personalități care au marcat istoria Republicii Moldova, decorate de președintele Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”.
Născut la 5 decembrie 1940, într-o familie de țărani români din satul Voloca, regiunea Cernăuți, Ioan Paulencu, de mic copil cunoaște greutățile și necazurile vieții, încât îmbrățișează diferite meserii, câștigându-și astfel pentru existență și, tot în același timp, perseverând spre idealul ce i l-a hărăzit providența. La 26 de ani, având în satul lui natal construită, cu propriile mâini, o casă, întemeiază o familie, Ioan Paulencu devine student al Institutului de arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău, pe care îl absolvă 1972. În paralel cu studiile, a lucrat în orchestra „Folclor” al Radioului și Televiziunii din Moldova. Din 1972 până în 2018 Ioan Paulencu a fost solist al Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”, notează BucPress.
Ion Paulencu a interpretat, în spectacole de operă, peste 60 de roluri, cum ar fi: preotul Goardean, din opera „Forța destinului”, regele Fillip și inchizitorul din „Don Carlos”, Regele și marele preot Ramfis din opera „Aida”, Parafucili din opera „Rigoletto”, Mefisto din opera „Faust”, regele Renne din opera „Iolanta”, Cneazul din opera „Evgheni Oneghin”, Don Basilio din opera „Bărbierul din Sevilla”, Alexandru Lăpușneanu din opera cu același nume, etc.
Ion Paulencu s-a ocupat intens şi de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cântece nupțiale, colinde, urături. Artistul cântă la 15 instrumente populare cum ar fi cavalul, tilinca, drîmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoiul, fluierul îngemănat.
Ioan Paulencu a fost profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Discipolii săi sunt laureați ai concursurilor naționale și internaționale. La Colegiul „Ștefan Neaga”, maestrul a inaugurat Ansamblul etno-folcloric „Bucovina”. De asemenea, din 2010 până în 2018, Ioan Paulencu a regizat și moderat o emisiune folclorică la un post de radio. În 1981 i s-a conferit titlul de Artist Emerit din Republica Moldova şi în 1992 – cel de Artist al Poporului.
Distincția „Ordinul Republicii” le-a fost conferită pentru contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succesele profesionale atinse, precum și pentru spiritul civic de care au dat dovadă și implicarea plenară în viața societății. De asemenea, „Ordinul Republicii” acordat este un semn de omagiu pentru o seamă de profesioniști și personalități de excepție care, deși nu mai sunt în viață, au lăsat o urmă importantă în istoria țării.