Munițiile rusești stocate în depozitele din regiunea transnistreană a R. Moldova trebuie distruse. Declarații în acest sens au fost făcute de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, care a vorbit despre soluționarea conflictului transnistrean.
Potrivit oficialului, nu se cunoaște exact câte arme sunt depozitate la Cobasna, localitate aflată sub pretinsa jurisdicție a separatiștilor de Tiraspol.
„Sunt anumite date. Evident că nu putem ști ce se întâmplă acolo. De aceea insistăm ca aceste arme să fie distruse cu observatori internaționali, ca să fim siguri ce echipament intră în țară, ce echipament iese din țară, ce se distruge pe loc și să avem o evidență clară”, a subliniat Natalia Gavrilița.
Totodată, premierul R. Moldova s-a referit și la problema transnistreană, subliniind că aceasta „va putea fi rezolvată doar atunci când va exista o fereastră de oportunitate geopolitică”.
„Noi suntem o țară mică, dar în ultima vreme ne-am bucurat de o mare atenție, deoarece ne aflăm într-o zonă geografică specială. Suntem la hotar cu Uniunea Europeană. Avem acest conflict înghețat în regiunea transnistreană. Suntem la granița cu Ucraina, care de asemenea are probleme în privința conflictelor înghețate. De aceea trebuie să fim abili, să ducem o politică internă și externă orientată spre cetățeni. Trebuie să ne gândim și la cetățenii din stânga și din dreapta Nistrului”, a mai adăugat Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu pentru PRO TV.
Amintim că Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.
La începutul anilor 2000, circa 20 de mii de tone de muniții au fost retrase și distruse, aproximativ o cantitate similară mai este încă depozitată la Cobasna.