Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu își dorește unirea cu România. Declarația a fost făcută de Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, în cadrul unui interviu pentru un post de radio de la Moscova.
Astfel fiind întrebat ce părere are despre unirea Republicii Moldova cu România, șeful diplomației de la Chișinău a spus că „majoritatea populației nu își dorește unirea cu România, iar noi pornim de la mandatul politic pe care l-am primit de la cetățeni”.
„Ce cred personal? Eu nu sunt pur și simplu Nicu Popescu, eu sunt ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, stat independent. România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova. În acest sens, nu există întrebări care ar influența independența R. Moldova. Așa că pot să vă spun că sunt pentru o Moldovă independentă. Acesta e mandatul primit de la populația R. Moldova. Astfel, eu acționez strict reieșind din mandatul primit”, a adăugat Nicu Popescu.
Totodată, ministrul de Externe de la Chișinău a fost întrebat și despre cum este perceput Pactul Ribbentrop – Molotov în Republica Moldova, document care a rupt Basarabia de România și a anexat-o la URSS.
„Noi avem aceeași limbă cu România. Noi vorbim limba română, avem aceeași istorie, avem aceiași poeți. Aveam aceiași voievozi în perioada medievală. Adică avem o istorie, limbă și cultură comună. Chiar și atunci când discutăm cu reprezentanții Uniunii Europene, toate legile UE sunt scrise inclusiv și în limba română. Adică, de facto, limba noastră este o limbă oficială a UE. De aceea, relațiile noastre cu România sunt foarte apropiate. Dar știți că în Europa mai sunt state care vorbesc limba oficială a altui stat. Deci, faptul că avem aceeași cultură, aceeași istorie nu influențează asupra independenței la această etapă. (…) Republica Moldova este un stat independent. Pactul Ribbentrop – Molotov reprezintă o etapă dificilă în istorie. Din punctul nostru de vedere, acesta a fost un act ilegal, care a avut efecte negative asupra regiunii noastre și asupra populației noastre. Au fost oamenii deportați, a fost o adevărată tragedie. Acum însă noi privim în viitor, iar în acest viitor trebuie să construim un stat funcțional. Chestiunile istorice sunt importante, dar când privim în viitor pentru noi este important să rezolvăm problemele cetățenilor, inclusiv prin prisma faptului că noi nu dorim să ne cramponăm de anumite probleme istorice, pentru că avem un mandat bine definit și trebuie să privim în viitor și să îmbunătățim viața populației. Noi nu vrem ca istoria, care în regiunea noastră este complicată și dezbină societatea… Fiecare țară a avut la un moment dat anumite evenimente istorie, care au divizat populația. Și în R. Moldova, firește, există multe astfel de linii de demarcație istorice, lingvistice și geografice. Nu există state fără astfel de întrebări, dar noi încercăm să nu le acutizăm”, a precizat oficialul pentru presa rusă.
În context, fiind întrebat de moderator dacă „Dracula este al vostru”, Nicu Popescu a menționat că acesta „a fost verișorul voievodului nostru Ștefan cel Mare”.
„Dracula s-a născut în Transilvania, a fost voievod al Valahiei, dar verișor al unui suveran moldovean. Astfel, întrebarea dacă e al nostru sau nu – da, este al nostru. Cu toate că, formal, nu a fost lider al Moldovei medievale”, a afirmat șeful diplomației de la Chișinău.
Amintim că Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, a efectuat în perioada 16-17 noiembrie o vizită la Moscova, la invitația omologului rus, Serghei Lavrov.