România ar putea finanța construcția unui depozit de gaze pentru Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, care a oferit mai multe detalii despre noul Acord de finanțare nerambursabilă pentru Republica Moldova, menționat în noua foaie de parcurs a cooperării România-R. Moldova.
Astfel, potrivit șefului diplomației de la București, foaia de parcurs semnată, marți, este foarte concretă și se referă la fiecare domeniu de interes în relația dintre România și Republica Moldova.
Documentul respectiv menționează și Acordul de asistență nerambursabilă care înlocuiește acordul semnat în 2010 și care a ieșit din vigoare în primăvara acestui an din cauza fostului Guvern de la Chișinău.
„Dorim să-l finalizăm cât mai rapid. De fapt, proiectul este aproape gata. Am așteptat instalarea noului guvern la București ca să trecem prin procedurile pe care le cere legislația română privind tratatele, în așa fel încât să-l putem transmite colegilor de la Chișinău și să-l semnăm cât mai curând posibil la ședința comună de guvern, pe care o vom avea la începutul anului viitor. În acest nou proiect practic includem atât elementele care au rămas de interes din fostul acord, precum și tot ceea ce înseamnă protocoalele adiționale care s-au încheiat în timp, (…) inclusiv o serie de condiționalități pe care președintele Maia Sandu și noul guvern le susțin în ceea ce privește respectarea Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, cu privire la respectarea statului de drept, a democrației, a drepturilor omului, o serie de aspecte care au rezultat din experiența proiectelor pe care noi le-am finanțat din acordul anterior sau în afara acordului anterior, proiecte pe care noi le-am susținut și s-au realizat în Republica Moldova.”, a subliniat Bogdan Aurescu pentru TVR.
În același context, șeful diplomației de la București a amintit că sunt foarte multe proiecte care au fost finanțate de România în Republica Moldova, de la finanțarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care este funcțional, la continuarea proiectului SMURD și extinderea lui la întregul teritoriu al Republicii Moldova.
„Sunt peste 45, cred, de milioane de euro numai din asistență pentru dezvoltare pe care România i-a cheltuit în Republica Moldova, asta în afara acordului despre care vorbim, acordul anterior a finanțat și programul foarte ambițios de construcție, modernizare de grădinițe în R. Moldova și mai sunt în continuare aproximativ 68 de milioane de euro, dar noi în noul acord vom crește acest plafon din nou la 100 de milioane de euro, pe care îi putem utiliza pentru noi proiecte”, a specificat ministrul de Externe.
Astfel, Bogdan Aurescu a remarcat că se va discuta aprofundat cu colegii din Republica Moldova despre proiectele prioritare care urmează a fi finanțate în cadrul noului Acord de asistență nerambursabilă.
„Am discutat, de exemplu, despre posibilitatea de a finanța în noul acord de asistență nerambursabilă construcția unui depozit de gaze pentru Republica Moldova, în așa fel încât să nu mai existe astfel de situații de criză neanunțate”, a mai subliniat ministrul de Externe al României.
Menționăm că în noua Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România, semnată, marți, la București, sunt prevăzute câteva obiective majore între care stimularea integrării europene a Republicii Moldova, interconectarea mai profundă a R. Moldova la spațiul Uniunii Europene, stimularea dezvoltării economico-sociale în R. Moldova în așa fel încât cetățenii să beneficieze de standarde cu adevărat europene în tot ceea ce înseamnă viață, societate și administrație, justiție, și nu în ultimul rând, întărirea comunității de limbă, de cultură, de istorie între România și Republica Moldova.