Un nou proiect agricol cu genericul „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” a fost lansat, luni, 6 decembrie, în Republica Moldova. Acesta are drept scop susținerea agricultorilor în producerea materialului semincer certificat ecologic.
Datorită susținerii Uniunii Europene, proiectul este dezvoltat între Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din R. Moldova, în cadrul programului EU4 Business.
„Aduc mulțumiri partenerilor pentru colaborarea fructuoasă și pentru susținerea promovării și dezvoltării agriculturii ecologice. Atât pe plan național, cât și internațional există o recunoaștere tot mai mare a importanței sistemelor agricole și alimentare ecologice. Din anul 2003 și până în prezent, dinamica agriculturii ecologice înregistrează o creștere constantă. Astfel, ne dorim ca prin intermediul proiectului „De la sămânță la raft”, producătorii agricoli să realizeze vizite, cercetări, schimburi de experiență și să identifice alternative privind aplicarea unor tehnici mai sustenabile pentru obținerea calității materialului semincer”, a declarat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău.
Activitățile proiectului vor fi desfășurate până în luna februarie 2022 și se vor axa pe dezvoltarea plantelor din familia Solanaceelor, în special a cartofului. Totodată, proiectul prevede organizarea seminarelor cu participarea unor echipe de experți internaționali și de agricultori din R. Moldova pentru a prelua experiența de cultivare, distribuție, logistică și de marketing a fermierilor din Luxemburg, precum și de a identifica tehnici de adaptare a culturilor la secetă.
În Republica Moldova, bazele cadrului legislativ-normativ au fost puse odată cu adoptarea Legii cu privire la producția agroalimentară ecologică, urmată de un șir de acte normative. Ulterior, a fost introdus controlul privat al agriculturii ecologice, or, producția agroalimentară ecologică este certificată de un organism de inspecție și certificare acreditat în sistemul EN 17065 și recunoscut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.