Filmul „Nanu Tudor”, regizat de Olga Lucovnicova, regizoare originară din R. Moldova, stabilită în Belgia, a fost votat drept cel mai bun scurtmetraj european, la cea de-a 34-a ediție a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), care a avut loc sâmbătă seară la Berlin.
Gala s-a desfășurat fără public, în format hibrid, și a fost găzduită de actrița și scriitoarea Annabelle Mandeng. Câștigătorii au fost aleși prin vot online de cei 4.200 de membri ai Academiei.
Producţia Olgăi Lucovnicova este bazată pe amintiri din copilăria regizoarei. Un documentar în care regizoarea, victimă în același timp, își confruntă trecutul și trauma produsă de unchiul său în copilărie – abuzurile sexuale ale unchiului Tudor asupra Olgăi, începute la vârsta de 9 ani. Anterior ea spunea că a scris scenariul în trei luni, transmite TVR Moldova.
La începutul anului 2021, tânăra regizoare Olga Lucovnicova a fost premiată cu 40 de mii de euro de către Fondul Audiovizualului Flamand pentru producţia „Nanu Tudor”, scurmetrajul fiind cel mai bun film documentar realizat pentru diploma de master.
Totodată, scurtmetrajul „Nanu Tudor” a câştigat Ursul de Aur la a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
După ce a luat Ursul de Aur, scurtmetrajul Olgăi Lucovnicova „Nanu Tudor” a câştigat noi premii.
Acestea sunt doar câteva din succesele filmului:
- Premiul Publicului la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraje Nijmegen (Olanda);
- Premiul Deframed la cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Kurzfilm din Hamburg (Germania);
- Premiul Golden Chair pentru cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de-a 44-a ediţie a Festivalului Norvegian de scurtmetraj, Grimstad;
- Premiul Mare la competiţia regională a Festivalului Internaţional de Film Documentar – ZagrebDox (a 17-a ediţie), Croaţia;
- Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Ismailia, cel mai bine cotat festival de film documentar şi scurtmetraje din lumea arabă.
Marele câştigător al celei de-a 34-a ediţii a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), este producția românească „Quo vadis, Aida?”, care prezintă viața unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia.