Moscova îndeamnă Chișinăul să reia dialogul în formatul „5+2” după ce liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a adresat președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu o solicitare în acest sens.
Astfel, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, a sugerat autorităților de la Chișinău să manifeste „o abordare constructivă și să răspundă pozitiv inițiativei Transnistriei” pentru a fi reluate negocierile în formatul „5+2”.
„Moscova salută disponibilitatea Tiraspolului de a începe discuțiile asupra modalităților de a apropia malurile Nistrului și de a relua negocierile în formatul „5 + 2”. Suntem convinși că această inițiativă poate da un impuls procesului de reglementare transnistreană și să depășească stagnarea prelungită a acestuia. La rândul său, Federația Rusă, în calitate de mediator și garant în procesul de reglementare transnistreană, este pregătită să asiste la aceasta”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova.
Se întâmplă după ce, pe 24 decembrie 2021, pe unul din site-urile administrației separatiste de la Tiraspol a fost publicată o așa-numită scrisoare a lui Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, către Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Astfel, acesta îi cere președintelui Maia Sandu să se întâlnească cu el pentru a discuta „bazele reglementării” transnistrene.
„Astăzi avem șansa de a rezolva o sarcină istorică – de a pune capăt unuia dintre cele mai prelungite conflicte din Europa de Est. Și asta fără a ne limita în a discuta problemele individuale politice, socio-economice și umanitare. Putem și, prin urmare, trebuie să facem următorul pas, cel mai important. Să ne așezăm la masa de negocieri și să începem să discutăm despre o soluționare cuprinzătoare a conflictului„, se arată în scrisoarea lui Krasnoselski.
Liderul separatist de la Tiraspol a mai spus că „înainte de a trece la discutarea reglementării politice în formatul „5+2”, noi împreună cu dvs. trebuie să discutăm într-un dialog direct condițiile viitoarei coexistențe pașnice”.
Totodată, Krasnoselski a mai adăugat că a adresat mai multe „astfel de scrisori” Chișinăului, la care nu a primit însă niciun răspuns.
Amintim că anterior, Chișinăul a solicitat intervenția Misiunii OSCE pentru a convinge Tiraspolul să revină la platformele de comunicare agreate anterior și să aibă o atitudine respectuoasă față de oficialii și autoritățile publice ale Republicii Moldova.
În același context, Biroul de reintegrare de la Chișinău s-a declarat îngrijorat de „comportamentul din ultima perioadă a Tiraspolului care într-o manieră bizară se abate de la formatul stabilit de purtare a corespondenței între cele două maluri ale Nistrului și remite sesizări directe în adresa instituțiilor naționale de profil care sunt nedumerite în acest sens”.