România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Klaus Iohannis în cadrul unei întrevederi cu Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, care și-a prezentat scrisorile de acreditare.
În cadrul întrevederii de la Palatul Cotroceni, președintele României a menționat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor de către Guvernul de la Chișinău, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană dintre cele două state.
Totodată, părțile au discutat și despre inițierea unor noi proiecte, pe lângă cele existente. Președintele României a menționat necesitatea unei conlucrări mai ample între ministerele de resort din ambele state, astfel încât să fie create interacțiuni pe multiple zone. Este necesar „să trecem de la faza declarațiilor la fapte concrete”, a subliniat Klaus Iohannis.
În acest sens, președintele României s-a arătat încrezător, că reuniunea celor două guverne, preconizată pentru începutul acestui an, va da un impuls nou în colaborarea bilaterală.
La rândul său, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, a apreciat înalt evoluțiile relațiilor bilaterale, atât politice, cât și economice, menționând că este necesară implementarea Parteneriatului strategic între ambele sate, acesta fiind, în opinia sa, sinonimul integrării europene a Republicii Moldova.
De asemenea, ambasadorul Victor Chirilă a mai vorbit și despre necesitatea definitivării mai multor documente bilaterale, în special a Acordului de asistență tehnică nerambursabilă, care ar putea fi semnate în cadrul reuniunii guvernelor de la București și Chișinău.