Autoritățile din UTA Găgăuzia ar urma să trimită o delegație la Moscova pentru a discuta despre „situația dificilă din autonomie”, care ar fi fost cauzată de creșterea prețurilor la gazele furnizate Republicii Moldova.
Potrivit presei ruse, o decizie în acest sens a fost luată marți, 25 ianuarie, de Adunarea Populară din UTA Găgăuzia.
„În cadrul ședinței, unii deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tarifelor la gazele naturale, care, în opinia lor, va duce la creșterea costului utilităților, alimentelor și va complica semnificativ viața multor locuitori ai autonomiei. În acest sens, s-a decis crearea și delegarea unui grup de trei deputați la Moscova, unde vor purta discuții pentru a rezolva situația dificilă”, scrie TASS cu referire la un comunicat de presă al Adunării Populare din UTA Găgăuzia.
Sursa citată a mai notat că una dintre măsuri se referă la aprovizionarea regiunii direct, prin conducta transbalcanică, care străbate teritoriul UTA Găgăuzia.
Ulterior și presa de la Chișinău a scris despre respectivul subiect. Mai multe detalii în acest sens au fost oferite de Andrei Vedutenco, consilierul bașcanului UTA Găgăuzia, pentru Ziarul de Gardă.
„Este vorba despre trei deputați, ei au hotărât și au format o comisie. Această comisie este formată din trei deputați Victor Petrov, Leonid Chiosea și Elena Iurcenco. Este adevărat că ei au hotărât să meargă în Rusia. Noi nu putem comenta ce decizie a luat Adunarea Populară, este competența lor. Ei au vorbit despre Găgăuzia, ei consideră că pot negocia pentru a încheia un contract direct cu Rusia privind livrarea gazelor naturale. Este părerea lor. Noi credem că așa ceva nu este posibil din punct de vedere tehnic, pentru că Moldovagaz este un subiect în relațiile bilaterale”, a precizat Andrei Vedutenco.
Totodată, consilierul bașcanului a mai specificat că nu se știe când cei trei reprezentanți ai autonomiei ar putea merge la Moscova, deoarece deocamdată nu a fost aleasă conducerea Adunării Populare a UTA Găgăuzia și respectiv apare întrebarea: „cine va delega oficial această comisie pentru negocierile cu Federația Rusă”.
Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Republica Moldova și Gazprom au ajuns la un acord principial privind prelungirea contractului de furnizare de gaze cu 5 ani.
Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul a fost nevoit să instituie stare de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova pe o perioadă de 60 de zile. Propunerea a venit din partea Guvernului de la Chișinău pe fondul anunțului Gazprom privind sistarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până în 20 ianuarie.
La scurt timp după aceasta, Moldovagaz a reușit, grație acțiunilor întreprinse de Guvern, să transfere în întregime către Gazprom banii pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022.