Presa scrisă de limbă română din Ucraina este pe cale de dispariţie. Dacă în urmă cu două decenii în regiunea Cernăuţi apăreau peste 15 publicaţii în limba română, astăzi, în nordul Bucovinei mai apar săptămânal doar două, notează TVR Moldova.
Astăzi, în nordul Bucovinei mai apar săptămânal două publicaţii – „Gazeta de Herţa” şi „Monitorul Bucovinean”, cea din urmă fiind şi cea mai veche publicaţie românească din regiune care mai apare pe suport de hârtie.
„Noi depunem toate efoturile. Colectivul redacţiei a căzut de acord să îşi reducă salariile pentru ca ziarul să apară şi în limba română”, a declarat redactorul-șef al publicației „Monitorul Bucovinean”, Nicolae Șapcă.
În ultimii trei ani, publicaţia românească „Monitorul Bucovinean” din Cernăuţi a fost susţinută financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, sprijin care a contat enorm pentru publicaţie.
„Ţin să le mulţumesc din suflet pentru ajutorul care a făcut ca ziarul nostru să apară încă trei zile. Plus, ne-au sprijinit la apariţia revistei pentru şcolarii români din regiunea Cernăuţi – „Recreaţia Mare”, a mai adăugat Nicolae Șapcă.
Gheorghe Semeniuc este unul dintre tinerii colaboratori ai ziarului „Monitorul bucoviean”. Colindă prin satele româneşti de pe Valea Siretului pentru a afla problemele cu care se confruntă oamenii din regiune. Ziaristul mărturiseşte că, de-a lungul anilor, s-au fidelizat şi apropiat cititorii şi nu are dreptul să-i părăsească.
„Ar însemna o tragedie, în primul rând, ar dispărea o sursă de informaţie locală. Noi ca ziarişti facem tot posibilul despre şi pentru românii noştri din Cernăuţi”, a subliniat acesta.
Publicaţia „Monitorul Bucovinean” are 65 de ani de activitate şi este cea mai veche gazetă românească din nordul Bucovinei care mai apare pe suport de hârtie.