Patriarhul Teoctist a contribuit decisiv la reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a avut o grijă deosebită pentru românii din afara României, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin duminică, la Mănăstirea Sfânta Treime din Republica Moldova.
Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat o slujbă de pomenire la 107 ani de la nașterea celui de al cincilea patriarh al României (7 februarie 1915) și a omagiat activitatea acestuia în sprijinul credincioșilor basarabeni.
„Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a avut un rol deosebit la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, deoarece a dat curs solicitărilor clericilor și credincioșilor din Basarabia și a hotărât împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca această lucrare să se înfăptuiască. Preafericirea Sa a supravegheat organizarea vieții bisericești și a celei duhovnicești din Biserica de dincolo de Prut. A oferit tinerilor din Republica Moldova burse pentru a studia la seminariile și facultățile din cuprinsul Patriarhiei Române, tocmai din dorința de a revitaliza și a forma viitorii slujitori ai altarelor”, a afirmat Preasfințita Sa.
PS Veniamin mai spune că în calitate de angajat al Patriarhiei, a participat la multe slujbe și festivități, fiind impresionat de personalitatea Patriarhului, de implicarea sa în viața socială și de dorința consolidării Ortodoxiei și a misiunii Bisericii în societatea contemporană.
„O grijă aparte avea pentru noi, românii din afara României, încurajând ierarhii, preoții și pe membrii multor comunități aflate în curs de organizare. Multe din acele comunități au azi o lucrare deosebită la nivel mondial, având slujbe în limba maternă și Tradițiile de acasă acolo unde Domnul le-a purtat pașii”, a mai spus Preasfințitul Părinte Veniamin.
Patriarhul Teoctist a păstorit Mitropolia Moldovei și Bucovinei între 1977 și 1986. Apoi a fost Patriarhul României timp de 21 de ani. A trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.