Gazprom a criticat „abordarea unilaterală” a Chișinăului de a organiza un audit al datoriilor Moldovagaz. Potrivit concernului rus, aceasta contravine înțelegerii dintre cele două părți din octombrie 2021, de la Sankt Petersburg.
„Ședința Consiliului de Supraveghere al S.A. „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Consiliul de supraveghere ar fi trebuit să convină asupra abordărilor de auditare a datoriei companiei față de Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, conform Protocolului de negocieri din 29 octombrie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Gazprom.
Mai mult, concernul rus acuză autoritățile de la Chișinău că nu ar fi ținut cont de propunerile sale atunci când au stabilit condițiile licitației pentru serviciile de audit și susține că rezultatele acestuia ar putea să nu fie aprobate.
„Reprezentanții Guvernului R. Moldova au raportat că deja au fost stabilite condițiile de angajare a auditorului. Însă, după cum reiese din documentele publicate, nu s-a ținut cont de propunerile Gazprom, care au fost trimise anterior părții moldovenești. Abordarea unilaterală a părții moldovenești în privința condițiilor licitației pentru serviciile de audit nu pot garanta un audit obiectiv și transparent al datoriilor Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor din R. Moldova. Acest lucru poate duce la faptul ca rezultatele auditului nu vor fi aprobate de Consiliul de Supraveghere al S.A. „Moldovagaz””, amenință concernul rus Gazprom.
Contactat de presa de la Chișinău, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, a negat aceste acuzații subliniind că „noi am îndeplinit întocmai înțelegerile” și „vom continua să realizăm auditul independent”.
Menționăm că potrivit unui protocol adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat la Sankt Petersburg, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, numai după efectuarea unui audit extern.
În respectivul document se menționează că Republica Moldova va efectua auditul, iar ulterior, acest raport ar urma să fie coordonat cu Consiliul de observatori al „Moldovagaz”. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile de la Chișinău au demarat procesul de auditare a presupuselor datorii.