Recent, la Chişinău a avut loc şedinţa comună a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului R. Moldova şi a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, iar următoarea întrunire ar urma să aibă loc la finele lunii martie, a anunţat preşedintele Comisiei juridice de la Chişinău, Olesea Stamate, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
„Ne-am arătat interesul faţă de promovarea instruirii magistraţilor din R. Moldova în România şi eventual anumite schimburi de experienţă de ce nu şi pentru colegii din România în R. Moldova. Am discutat şi alte subiecte, unele de interes mai mare pentru noi şi altele care au părut interesante pentru colegii din România. Dar am zis că este doar o şedinţă preliminară, ne-am înţeles că vom avea şedinţe de genul respectiv în mod regulat”, a declarat Olesea Stamate în platoul TVR Moldova.
Preşedintele Comisiei parlamentare susţine că cele două entităţi vor încerca să elaboreze un proiect de lege adaptat legislaţiei României şi Republicii Moldova, care să aibă un conţinut similar.
„Următoarea şedinţă este prognozată pentru sfârşitul lunii martie unde vom discuta deja mai la concret să vedem dacă putem să muncim împreună şi la un proiect de lege care să fie aprobat şi în Republica Moldova şi în România, cu conţinut aproximativ similar, în funcţie de contextul şi legislaţia care este în ambele state. Respectiv ne bucurăm că am stabilit această colaborare. Este o platformă de discuţii interesantă, un schimb de experienţă şi dezbateri juridice. S-au arătat foarte interesaţi şi a fost plăcut să discutăm aşa ca între jurişti, să dezbatem anumite subiecte, să vedem şi viziunea lor că au trecut prin anumite situaţii, anumite lecţi pe care ar fi bine să le evităm noi, să nu călcăm pe aceeaşi greblă eventual şi să învăţăm din greşelile pe care le-a făcut România dar şi din practicile pozitive”, a precizat Olesea Stamate.
În context, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, susţine că este binevenit de un schimb de experienţă între R. Moldova şi România la acest capitol, iar o cooperare între studenţii celor două state este necesară, întrucât după evaluarea judecătorilor şi procurorilor din sistem, statul R. Moldova va avea nevoie de multe cadre în acest domeniu.
Şedinţa comună a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova şi Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României a avut loc pe 10 februarie. Subiectele discutate între oficiali vizează reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova, lupta cu corupţia, instruirea specialiştilor din domeniul dreptului, în mod special profesionalizarea magistraţilor şi a personalului auxiliar. În acest context, a fost subliniată importanţa transferului de experienţă din partea României în R. Moldova.