„Se poate întâmpla oricând o tragedie”. Avertismentul vine din partea lui Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, care a vorbit în cadrul unui interviu despre pericolul pe care îl reprezintă depozitul de muniții de la Cobasna.
„Sperăm că Rusia va fi rațională și nu va invada Ucraina pentru că se va răsfrânge negativ și asupra Rusiei. Indiferent ce va decide Rusia, acest depozit care conține 20.000 de tone de muniții este în sine un pericol pentru că mai mult de jumătate din ceea ce se află în depozit nu mai poate fi transportat, sunt cu termen expirat. Se poate întâmpla oricând o tragedie, de aceea noi insistăm ca aceste muniții să fie retrase în Federația Rusă, Ucraina este gata să ofere și spațiul necesar pentru ca Rusia să își retragă aceste echipamente, deci se poate ajunge la anumite înțelegeri în acest sens. O bună parte, însă, nu pot fi transportate și este necesar să fie distruse pe teren”, a menționat Victor Chirilă.
În acest sens, diplomatul a explicat că tonele de armament care nu mai pot fi transportate ar urma să fie distruse în regiune, pe teritoriul Republicii Moldova, iar acest proces trebuie să aibă loc transparent, cu participarea experților și a Organizației de Securitate și Cooperare Europeană.
„În 2019, Federația Rusă a trimis semnale că este gata să contribuie la distrugerea acestora și la retragerea lor. Vorbim de 10.000 de tone în acest caz. Ele urmează să fie distruse în regiune, pe teritoriul Republicii Moldova, iar acest proces trebuie să aibă loc transparent, cu participarea Organizației de Securitate și Cooperare Europeană, cu participarea experților. Echipamentul pe care vrea să îl aducă Federația Rusă trebuie să fie adus doar prin Aeroportul din Chișinău și nicidecum prin Aeroportul de la Tiraspol. Ne dorim ca tot procesul de distrugere a armamentului să aibă loc într-un mod transparent, monitorizat, astfel încât să fim siguri că aceste echipamente se distrug și Federația Rusă nu folosește acest proces ca pe un alt motiv de a rămâne pe termen nedefinit în regiune. Deocamdată suntem la etapa de discuții. E important, însă, că există această disponibilitate din partea Federației Ruse, sper să fie una serioasă”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, în studioul Puterea Știrilor de la PS News.
Menționăm că pe teritoriul Republicii Moldova, în stânga Nistrului, zonă ocupată de separatiștii de la Tiraspol, există cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, construit în 1940. Depozitul militar este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicție a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. În acest depozit se păstrează moștenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.