Șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat duminică că statele membre ale Uniunii Europene au decis să deblocheze 450 de milioane de euro pentru a cumpăra arme și a le va livra forțelor armate ucrainene pentru a le ajuta să reziste ofensivei ruse.
„S-a ajuns la un acord pentru a furniza armament armatei ucrainene în valoare de 450 de milioane de euro şi echipamente de protecție şi combustibil în valoare de 50 de milioane de euro. Toate acestea vor fi acoperite de Facilitatea noastră pentru pace şi de Fondul nostru interguvernamental. Este pentru prima dată în istorie când vom face acest lucru”, a declarat Josep Borrell, duminică, după o întâlnire prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai UE, transmite Agerpres.
Statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze avioane de luptă forţelor armate ucrainene, a mai anunţat şeful diplomaţiei europene.
„Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmytro Kuleba, a spus că are nevoie de avioane pe care să le poată pilota ucrainenii. Unele state membre au acest gen de avioane şi le vom pune la dispoziţie împreună cu alte armamente necesare unui război”, a declarat Josep Borrell.
Şeful diplomaţiei europene a mai spus că, deşi Rusia a ameninţat în mod clar cu un atac nuclear ţările care susţin Ucraina, acest lucru nu va împiedica Uniunea Europeană să sprijine Kievul.
„Simpla menționare a posibilității folosirii armelor nucleare este o iresponsabilitate gigantică care spune multe despre personalitatea celui care o face„, a declarat Josep Borrell, conform Reuters.
„Ne-a spus că oricine intervine în atacul său asupra Ucrainei, oricine va avea intenţia de a-i sprijini pe ucraineni va suferi un atac aşa cum nu a suferit vreodată, aşa cum nu şi-a imaginat vreodată. Cu siguranţă, aceasta este o referire la utilizarea armelor nucleare. Cu toate acestea, vom continua să sprijinim Ucraina”, a asigurat oficialul UE.
Amintim că țările occidentale au adoptat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-a dispus excluderea mai multor bănci rusești din platforma interbancară Swift. De asemenea, rezervele valutare ale Rusiei vor fi blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale.
Duminică, 27 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”.
În aceeași zi, Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel, Uniunea Europeană va finanța achiziționarea și livrarea de arme și echipamente către Ucraina. A fost închis spațiului aerian al UE pentru aeronavele deținute sau controlate de Rusia, inclusiv avioanele private. Publicațiile Russia Today și filialele acestora au fost interzise în UE.