Partidul Liberal a făcut publică astăzi, 17 decembrie, noua anexă a Acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană. Acest document cuprinde 6 puncte şi a fost semnat de către partidele Alianţei vineri, înainte de desfăşurarea în Parlament a procedurii de alegere a preşedintelui.
Redăm conţinutul acestui Supliment, transmis de Unimedia:
,,În scopul asigurării stabilităţii politice pentru perioada deplină a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a, implementării fără abateri a valorilor, principiilor şi obiectivelor AIE, semnatarii Acordului privind constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, declară:
1. Părţile semnatare ale Acordului îşi asumă angajamentul de a nu admite, pentru perioada deplină a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a, participarea partidelor pe care le reprezintă la o altă alianţă de guvernare decât Alianţa pentru Integrare Europeană, excluzând:- negocieri separate; – votări separate; – vot comun cu PCRM care ar urmări drept scop reconfigurarea guvernării şi constituirea unei alte majorităţi parlamentare.
2. Părţile componente ale AIE îşi reconfirmă angajamentele asumate prin Acord privind votul consolidat pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi a Preşedintelui Parlamentului RM.
3. Părţile semnatare ale Acordului îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei pe întreaga durată a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a şi al Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a.
4. Alianţa pentru Integrare Europeană va implementa, în baza consultărilor din cadrul Consiliului AIE, depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept.
5. Durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a. Şeful statului îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a.
6. Prezentul Supliment constituie parte integrantă a Acordului privind constituirea Alianţei de Guvernare – Alianţa pentru Integrare Europeană semnat la Chişinău la 30 decembrie 2010, intră în vigoare din momentul semnării şi este valabil pe durata valabilităţii Acordului”.
Iniţiativa elaborării unei noi anexe la Acordul AIE a aparţinut liberal-democraţilor şi iniţial prevedea ca Guvernul să nu fie demis în următori trei ani, iar mandatul preşedintelui ţării să expire odată cu cel al actualului Parlament.
Foto: Realitatea.net