Republica Moldova mizează pe susținerea României pentru acceptarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în contextul vizitei la Chișinău a președintelui Klaus Iohannis.
„Noua realitate din regiune ne cere să acționăm ferm și hotărât. Pe 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, confirmând astfel caracterul ireversibil al integrării europene a țării noastre și atașamentul față de valorile europene. Mizăm pe susținerea României pentru acceptarea cererii Republicii Moldova. Viitorul european al țării noastre este incontestabil, iar parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri”, a spus Maia Sandu într-o declarație comună de presă cu președintele Klaus Iohannis.
Ea a mai solicitat sprijinul României pentru deschiderea piețelor europene pentru toate categoriile de produse din Republica Moldova, care nu mai pot intra pe piața ucraineană, rusă sau belarusă din cauza războiului din Ucraina.
De asemenea Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutorul acordat în contextul crizei refugiaților din Ucraina. „Apreciez decizia promptă a autorităților române de a deschide coridor verde pentru transferul refugiaților care pleacă în UE direct de la frontiera moldo-ucraineană. Totodată mulțumesc autorităților de la București pentru ajutorul umanitar oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați. Primul lot de ajutoare: 17 tone de produse alimentare, produse de igienă, paturi, jucării, a ajuns pe 4 martie și a fost distribuit primăriilor și centrelor de plasament care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina; cel de-al doilea lot, de 55 de tone, a ajuns astăzi la Chișinău. Vreau să mulțumesc și pentru decizia Guvernului de la București de a acorda Republicii Moldova peste 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină pentru a acoperi necesitățile de transport ale instituțiilor implicate în gestionarea fluxului de refugiați, dar și 5000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei, afectată de războiul din Ucraina. România este, din nou, alături de noi în vremuri dificile”, a precizat președintele R. Moldova.
Șefa statului a mai subliniat că România a fost mereu alături de Republica Moldova, „ajutându-ne să trecem mai ușor prin diverse crize și să realizăm proiecte importante”. Astfel, Maia Sandu și-a exprimat convingerea că parteneriatul strâns dintre cele două state „ne va ajuta să depășim și greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina”.
Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat astăzi într-o vizită oficială la Chișinău, unde a avut discuții cu Maia Sandu, omologul său din Republica Moldova. În cadrul întrevederii s-a discutat despre criza refugiaților ucraineni din Republica Moldova, dar și despre riscurile de securitate în contextul războiul din Ucraina.