Republica Moldova ar putea intra într-o nouă criză a gazelor, după 1 mai, în situația în care autoritățile de la Chișinău nu reușesc să realizeze în termenii conveniți auditarea datoriilor față de monopolistul rus „Gazprom”. Situația pare să se complice și pe fundalul unor declarații politice ce au deranjat Moscova. Totuși, experții în energetică admit că „Gazprom” ar putea să mai reducă din notele sale ultimative, după ce Republica Moldova și Ucraina și-au racordat sistemele electrice la cel european, transmite Radio Chișinău.
La finele anului trecut, R. Moldova convenise cu „Gazprom” asupra efectuării unui audit al datoriei istorice a „Moldovagaz” de peste 700 milioane de dolari. Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău a spus, recent, într-o conferință de presă, că selectarea unei companii internaționale de audit a eșuat din cauza războiului din Ucraina.
„Companiile internaționale au ezitat să vină atunci când este acest război. (…) Nu va fi posibil până la 1 mai. Pentru aceasta trebuie să avem anumite discuții care, la moment, sunt întrerupte.”
Vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spânu a declarat că reprezentanții „Moldovagaz” și cei ai Guvernului R. Moldova vor încerca să convingă „Gazpromul” să amâne data auditării datoriilor. Totuși, autoritățile de la Chișinău iau în calcul și scenariul în care „Gazprom” ar putea opri livrările gazelor.
Experții în energetică de la Chișinău consideră, însă, că o eventuală decizie de stopare a livrării gazelor va lovi, în primul rând, regiunea transnistreană, care consumă cel mai mult gaz în spațiul R. Moldova. Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, este de părere că „Gazpromul” ar putea reduce din notele sale ultimative după ce, acum câteva zile, Ucraina și R. Moldova au finalizat cu succes sincronizarea rețelelor sale la Sistemul de Energie Continental European.
„Eu cred că după sincronizarea cu sistemul energetic european, dorința „Gazpromului” de a rezilia acest contract va scade dramatic. Nu mai există șantajul sau riscurile la care eram expuși anterior legate de deconectarea liniilor electrice din partea stângă a Nistrului. (…) Acum deja Federația Rusă și „Gazprom” au o problemă mai mare legată de regiunea transnistreană – cum să întrețină acest simulacru de statalitate – cea legată de noi, de pe malul drept cu securitatea noastră energetică.”
Între timp, voci de la Moscova, cum ar fi cea a senatorului Alexei Pușkov, îndeamnă deschis „Gazpromul” să pedepsească R. Moldova pentru insistențele cu care pledează pentru retragerea militarilor ruși din regiunea transnistreană. Iar Ministerul de Externe de la Moscova s-a arătat nedumerit de recentele declarații ale diplomației R. Moldova, potrivit cărora, acum opt ani, anexarea Crimeii de către Rusia a fost o încălcare flagrantă a normelor internaționale și violare a suveranității și integrității Ucrainei.