Mănăstirea Bănceni din Cernăuţi a devenit unul dintre cele mai mari centre de plasament pentru refugiaţi din Ucraina. De la începutul războiului ruso-ucrainenan, prin lăcaşul sfânt au trecut mii de refugiaţi. În prezent, peste 1500 de oameni continuă să trăiască la manăstire, fiind ajutați continuu de România, notează TVR Moldova.
De la începutul războiului, mănăsirea de la Bănceni a adăpostit mai mult de zece mii de refugiaţi. Mulţi dintre ei au fost conduşi spre vama Siret, iar alţii au ales să rămână în siguraţă în mănăstire. Pe lângă cei peste 1500 de refugiaţi care continuă să trăiască acolo, lăcaşul a găzduit şi copii de la două orfelinate.
„Ne-au spus credincioşii că nu au ştiut că românii sunt atât de buni, noi am ştiut pentru că totdeauna ne-au spus şi bunenii şi străbuneii noştri, ne-au vorbit, chiar dacă am fost un popor înstrăinat. Am rămas alături cu inima şi acum cu cea mai mare cinste putem vorbi despre bunătatea acestui popor. Am primit două case de copii care astăzi tot credincioşii noştri din Bucovina vin în fiecare zi ca să ne ajute la creşterea acestor copii”, a declarat starețul mănăstirii, Mitropolitul Longhin.
În bucătărie femeile fac zilnic căte două mii de porţii de mâncare. Refugiaţii sunt alimentaţi foarte bine, iar mamele care vor să pregătească mâncare pentru copiii lor au la dispoziţie toată bucătăria.
„Mulţumim fraţilor din România care cu atâtea ajutoare vin la noi, nu au uitat şi nu uită de românii de aici de peste Prut şi ceilalţi din Ucraina care sunt refugiaţi în părţile noastre. Cu diferite, cu mâncare, cu alimente, cu îmbrăcăminte, cu ceea ce pot aduna ne ajută aici pe noi”, a precizat protopopul raionului Herța, părintele Pavel.
Mănăstirea găzduieşte refugaţi din diferite oraşe ucrainene.