Republica Moldova se pregătește să primească un chestionar din partea Comisiei Europene privind cererea de aderare la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova, după o întrevedere cu omologii săi din Austria, Cehia și Slovacia, aflați în vizită la Chișinău.
Șefii celor patru diplomații au discutat astăzi despre principalele domenii de cooperare, despre criza umanitară din regiune provocată de agresiunea rusă în Ucraina, dar și despre continuarea reformelor și atașamentul Republicii Moldova la valorile europene.
„Am discutat și noi oportunități de cooperare în tot ce ține de aspirațiile noastre de aderare la UE. În acest sens, reiterez că suntem foarte afectați de acest război, dar reformele în R. Moldova continuă, modernizarea economiei continuă, lupta cu corupția continuă, pentru că doar prin acțiuni concrete vom putea transforma R. Moldova într-un stat care merită și va adera la UE. În aceste zile, ne pregătim să primim un chestionar din partea Comisiei Europene. Răspunsul la acest chestionar ne va permite nouă și partenerilor noștri europeni să evaluăm gradul nostru de compatibilitate cu standardele UE. Este un pas important în procesul nostru de aderare, de integrare europeană. Acest exercițiu va solicita un efort instituțional colosal pentru a sistematiza informația la toate cele 33 de capitole de aderare la UE, inclusiv gradul de transpunere a legislației europene, politicile în vigoare, dar și capacitatea pentru a continua apropierea noastră de UE”, a subliniat Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău.
La rândul lor, cei trei oficiali europeni au dat asigurări, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că țările lor vor ajuta Republica Moldova să facă față crizei refugiaților și vor continua să sprijine Chișinăul, inclusiv financiar.
„Suntem aici pentru a demonstra solidaritate, pentru a spune că Republica Moldova este o parte importantă a Europei și că noi trebuie să ne gândim la R. Moldova și să nu uităm de R. Moldova în această situație”, a declarat Jan Lipavský, ministrul ceh de Externe.
Iar șeful diplomației slovace, Ivan Korčok, a remarcat că Europa nu va uita cum cetățenii R. Moldova și-au deschis casele și inimile pentru a-i ajutat pe semenii lor din Ucraina. „Nu uităm state precum Republica Moldova. Nu uităm pentru că voi sunteți extrem de importanți”, a precizat oficialul.
De asemenea, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg a anunțat că țara sa va oferi R. Moldova un sprijin financiar de 10 milioane de euro. „Noi nu venim cu mâinile goale. Vom oferi peste 10 milioane de euro, sprijin care va fi anunțat la Conferința de la Berlin. 5 milioane de euro – ajutor umanitar și vom spori asistența noastră de dezvoltare pe care o oferim de mulți ani R. Moldova. Și un pachet de 17,5 mil. de euro pentru Ucraina și țările din vecinătate”, a mai spus ministrul austriac de Externe.
Menționăm că Austria va prelua 2000 de refugiați direct din Republica Moldova. Acest proces a început deja, 300 de cetățeni ucraineni fiind relocați în această țară.