În prezent nu există semne ca Republica Moldova să fie implicată în războiul ruso-ucrainean. Declarații în acest sens au fost făcute de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, la finalul Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova de la Berlin.
Mai exact, fiind întrebată de jurnaliști despre riscurile cu privire la escaladarea situației în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în contextul atacurilor ruse asupra Odesei, șefa Guvernului de la Chișinău a precizat că autoritățile urmăresc cu atenție evoluțiile din regiune.
„Într-adevăr Moldova este într-o situație complexă: un stat mic într-o regiune cu riscuri de securitate înalte și cu o regiune separatistă. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în regiune, suntem vigilenți, deocamdată nu vedem planuri pentru implicarea Republicii Moldova în acest război. Dar situația este incertă și trebuie să continuăm să lucrăm cu partenerii noștri ca acest război să nu escaladeze și mai mult. Odesa este la distanță foarte mică de Republica Moldova, poți ajunge și pe jos, regiunea Odesa are aceeași populație ca întreaga R. Moldova, e important să asigurăm coridoare verzi, să ne pregătim, să facem planuri de contingență și să facem tot posibilul să se ajungă la o încetare a focului”, a declarat Natalia Gavrilița într-o conferință de presă comună cu șefii diplomațiilor din România, Germania și Franța.
La rândul său și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a subliniat că în momentul de față nu există semne ca Republica Moldova să fie atrasă în acest război.
Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenționat luni, în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul României, că Ucraina nu e ultima țintă a agresiunii ruse, subliniind că „ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova”.