În câteva săptămâni, Republica Moldova va putea achiziţiona gaze naturale prin intermediul Bursei Române de Mărfuri. Preşedintele Bursei dă asigurări că, din punct de vedere tehnic, acest lucru va fi posibil, notează TVR Moldova.
Republica Moldova va putea cumpăra gaze naturale prin intermediul unei platforme puse la dispoziţie de Bursa Română de Mărfuri. Urmează ca participanţii să fie instruiţi, iar, în câteva săptămâni, platforma va fi funcţională.
„Nişte regulamente pe care le vom trece prin filtrul ANRE-ului, dar iarăşi nu vedem probleme din punctul ăsta de vedere. E o chestie de o lună, o lună jumătate în care putem deja să funcţionăm, problema este să existe şi dorinţă”, a subliniat președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.
Operaţiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele prin stimularea formării celui mai bun preţ pentru consumatorii finali.
„Bursa Română de Mărfuri prin faptul că are o experienţă de 10 ani de operare şi ca entitate care asigură echilibrarea sistemului de gaze naturale al României şi prin faptul că are o comunitate foarte largă de traderi poate să ofere alternative viabile”, a precizat expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.
De asemenea, va fi posibilă şi stocarea rezervelor strategice pe teritoriul României, lucru important pentru securitatea energetică. Experţii spun că, în aprilie, Republica Moldova procură gaze de la concernul rus la preţuri comparabile cu cele din Europa.
„România poate să fie o sursă, avem traderi internaţionali sau din rezervele care şi le fac din sursele interne oricând sunt dispuşi şi pot să ofere cantităţi cel puţin la nivelul consumului pe care il are Republica Moldova la moment”, a mai adăugat președintele Bursei Române de Mărfuri.
Volumul de gaze naturale tranzacţionat de Bursa Română de Mărfuri acoperă peste 60 la sută din consumul României. Republica Moldova va putea achiziţiona gaze naturale şi pe platforma comună a Uniunii Europene.