Patru sculptori din Republica Moldova au participat la concursul care va decide cine ar putea fi autorul monumentului dedicat Reginei Maria a României, care se va construi în centrul Chișinăului. Schițele au fost prezentate unei comisii de experți, care are la dispoziție cinci zile pentru a alege cea mai bună idee de proiect.
Membrii juriului au examinat ofertele celor patru sculptori, ce vor rămâne sub anonimat până la anunţarea câştigătorului. Dintre variantele expuse, va fi aleasă cea care va corespunde cel mai mult criteriilor împuse.
„Noi credem că în primul rând când vorbim de Regină trebuie să domine acele simboluri ale regalităţii, coroana, Casa Regală. Am aşteptat mai multe oferte, dar avem doar patru, unele mai reuşite alte mai puţin reuşite”, a subliniat istoricul Ion Negrei, care este și președintele juriului, pentru TVR Moldova.
După ce va fi anunţat câştigătorul, urmează negociarea preţului. Este necesar şi avizul de la Ministerul Culturii. Costul proiectului ar putea fi şi de câteva zeci de mii de euro, bani ce ar urma să fie strânşi din donaţii.
„Aş vrea să îndemn toţi oamenii de bună credinţă care au posibilitatea să susţină financiar proiectul, să ni se alăture nouă. Este vorba de Asociaţia MONUMENTUM. Noi ne propunem ca această statuie să o inaugurăm cât de curând posibil”, a precizat inițiatorul proiectului, Iulian Rusanovschi.
Monumentul Reginei Maria ar urma sa fie edificat în curtea Liceului „Gheorghe Asachi” din Chişinău, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Statuia va avea patru metri şi va fi turnată din bronz pe un postament, de doi metri înălţime, din piatră de Cosăuţi.
Regina Maria este o personalitate de excepţie a istoriei naţionale. Ea a avut un rol crucial în destinul şi evoluţia României. A fost o adevărată luptătoare, fondatoare a Comitetului Automobilelor Sanitare „Regina Maria” în Franţa şi organizatoare a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial.