Incidentele care au avut loc acum câteva zile în regiunea transnistreană sunt îngrijorătoare. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.
În acest sens, șefa statului a menționat că incidentele respective ar fi fost provocate de forțe „pro-război” din interiorul regiunii transnistrene, dar s-a referit și la amenințările care au veni din partea unor generali ruși.
„Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe „pro-război” din interiorul regiunii. Dar în același timp noi am auzit amenințări care au venit din partea unor generali ruși despre intenția lor de a ajunge până în Transnistria. Evident că aceste declarații sunt iresponsabile și îngrijorătoare. Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente. Forțele de ordine își fac lucrul pe malul drept al Nistrului și nu pot să ajungă pe malul stâng. Chiar și așa, încercăm să facem tot ce putem pentru a descuraja asemenea incidente și intenții de destabilizare a situației în Republica Moldova, indiferent că e vorba de malul drept sau malul stâng al Nistrului”, a precizat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe comune cu președintele Consiliului European.
De asemenea, președintele Republicii Moldova nu a exclus faptul că în următoarele zile ar putea avea loc anumite demonstrații sau încercări de a destabiliza situația, dar a dat asigurări că, în acest moment, nu există un risc iminent în acest sens.
„Nu vedem un pericol iminent pentru viitorul apropiat, dar avem planuri de contingență pentru asemenea scenarii mai puțin optimiste. Autoritățile, Guvernul, ministerele responsabile au planuri de contingență pentru aceste situații. Repet, nu vedem un risc iminent acum”, a subliniat șefa statului.
Amintim că astăzi, în cadrul aceleiași conferințe, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că pentru Uniunea Europeană este important să evite escaladările și să prevină incidentele, de aceea „nu crede că este judicios să fie făcute declarații provocatoare despre situația din Republica Moldova sau regiunea transnistreană”.
Totodată, menționăm că situația în regiunea transnistreană a R. Moldova s-a tensionat după o serie de incidente care au avut loc în ultima săptămână acolo. Acestea au început la câteva zile după ce un general rus a recunoscut că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană, unde potrivit lui se înregistrează „cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”.