Ororile războiului din Ucraina vor fi aduse în faţa publicului din Chişinău prin intermediul unui spectacol-manifest care se joacă din această săptămână pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu. Spectacolul reuneşte mai multe poeme de război scrise, odată cu declanşarea conflictului, de scriitori din Ucraina, România și Republica Moldova, notează TVR Moldova.
Repeţiile înainte de premieră au fost intense, având în vedere încărcătura emoţională deosebită a acestui protest cultural faţă de moarte şi distrugere. De la grafică, la coloană sonoră, decor şi mişcări, toate creează atmosfera de război şi reconstituie clipele de groază prin care au trecut şi trec cei care au fost prinşi în ghearele necruţătoare ale conflictului din Ucraina.
„Pe urmă am aflat că unii poeţi au scris versurile lor fiind în tranşee, pe front. Şi iată această emoţie autentică încercăm să o prezentăm publicului nostru. Suntem datori să ne manifestăm cumva, noi ca societate, o solidaritate. Cu cei care la câteva sute de kilometri mor pentru libertate, pentru ca să-şi apere patria. Sunt un exemplu de curaj pentru noi”, a subliniat regizorul Mihai Fusu.
„Requiem pentru Bucea” este un spectacol-manifest, pentru că Bucea, alături de Mariupol, Borodeanka și Irpin, sunt simboluri ale tragediei ucrainene. Cel care a venit cu iniţiativa organizării acestui spectacol şi a tradus poeziile din ucraineană este scriitorul Dumitru Crudu.
„Am început să scriem poezii despre războiul din Ucraina ca să scăpăm de frică şi să devenim liberi şi să depunem nişte mărturii despre tragediile care au loc în Ucraina sau la noi, pentru că efectele colaterale se văd cu ochiul liber şi la noi. Sunt poezii scrise după 24 februarie şi am început să le scriem la atelierul Vlad Ioviţă”, a precizat poetul.
Conceptul şi regia aparţin Luminiţei Ţâcu şi lui Mihai Fusu, iar data premierei nu a fost aleasă întâmplător.
„Am ales să prezentăm spectacolul pe 9 mai, pentru că e o altă modalitate de a vorbi despre război. Nu cu steaguri şi urale și cu o încercare ca cineva să ne demonstreze forţa lor şi dorinţa de a mai învinge o dată, ci despre război trebuie să vorbim cu respect”, a adăugat regizorul Fusu.
Spectacolul Manifest pentru Bucea durează o oră şi 20 de minute, iar intrarea este liberă. REQUIEM PENTRU BUCEA este un proiect al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Centrul de Arte „Coliseum” și cu participarea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Spectacolul este realizat în cadrul Platformei Naționale de Dezvoltare și Promovare a teatrului documentar și este sprijinit de Biroul de Cooperare al Elveției.