O echipă din România a fost implicată în completarea celui de-al doilea chestionar de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut miercuri, 11 mai, de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
Șefa statului a spus că săptămâna aceasta, cel mai probabil, Guvernul de la Chișinău va transmite răspunsurile la cel de-al doilea chestionar de aderare a R. Moldova la UE.
„Aceste chestionare vor reprezenta o diagnoză a situației în Republica Moldova. Comisia Europeană va evalua lucrurile și va face o recomandare. Nu cred că este un proces simplu. Evident că ne-am bucurat atunci când am văzut votul din Parlamentul European, care susține această cerere a Republicii Moldova de a obține statutul de stat candidat. Însă, ca să fie foarte clar, Parlamentul European este foarte important, dar nu este singurul. Există alte instituții, Comisia Europeană și Consiliul European, unde trebuie să se ia decizia și nu va fi atât de simplu. Sigur că noi ne dorim, o să facem tot ce putem, dar încă urmează decizii importante și nu știm exact cum se vor întâmpla lucrurile”, a precizat președintele Republicii Moldova în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Totodată, Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutorul acordat în completarea celui de-al doilea chestionar de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „În special, în completarea celui de-al doilea chestionar știu că a fost implicată și o echipă din România. România, fiind o țară care are toată experiența, a trecut prin aceste procese. Le suntem recunoscători că ne-au dat o mână de ajutor”, a menționat aceasta.
Fiind întrebată dacă la Summitul Consiliului European din iunie, Republica Moldova ar putea primi statut de stat candidat la aderarea la UE, șefa statului a precizat că nu știe ce se va întâmpla în cadrul acestei reuniuni. „Însă, indiferent dacă se va întâmpla în luna iunie sau peste câteva luni, noi vom insista pe acest lucru. Suntem angajați să reușim pentru ca aceasta este singura cale spre normalitate, spre securitate, spre bunăstare. În familia Uniunii Europene, R. Moldova va fi mai puternică, va fi în siguranță și va putea să asigure condiții de viață bune pentru cetățenii săi”, a explicat președintele.
Amintim că la începutul lunii martie, Maia Sandu a semnat, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
La 11 aprilie, autoritățile de la Chișinău au primit de la comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, primul chestionar privind cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Câteva zile mai târziu, la 22 aprilie, autoritățile de la Chișinău au completat și au transmis la Bruxelles primul chestionar privind aderarea Republicii Moldova la UE. Tot atunci, a fost recepționat cel de-al doilea chestionar, care urmează a fi transmis în curând.