Preocupările legate de securitatea alimentară vor domina reuniunea anuală a miniștrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate state, care se întâlnesc vineri în Germania, în contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina amenință să destabilizeze și Republica Moldova, relatează Reuters, citat de AGERPRES.
La reuniunea din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică participă și șefii diplomațiilor din Ucraina și R.Moldova, colegii lor din cele mai dezvoltate state occidentale urmând să-și reafirme sprijinul față de cele două state exsovietice.
Discuțiile vor fi dominate de Ucraina și problema gestionării consecințelor unui conflict care s-ar putea prelungi luni la rând sau chiar mai mult.
Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil și îngrășăminte, iar agențiile ONU avertizează că aceste creșteri vor agrava criza alimentară, mai ales în Africa, menționează Reuters.
Invazia rusă din Ucraina a perturbat transportul de mărfuri pe Marea Neagră, o rută majoră pentru cereale și alte mărfuri, sugrumând exporturile din Ucraina și Rusia.
„În portul ucrainean Odesa sunt blocate în acest moment 25 de milioane de tone de cereale, adică mâncare pentru milioane de oameni din lume care au nevoie urgentă de ea, mai ales în țările africane și din Orientul Mijlociu. De aceea trimitem astăzi un semnal clar: vă vedem, vă auzim și vă susținem”, a declarat presei ministrul de externe german Annalena Baerbock.
Potrivit unor surse diplomatice, statele din G7 vor să se organizeze mai bine pentru a găsi răspunsuri rapide și eficiente la criza alimentară.
Dintre miniștrii de externe ai G7 – Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franța, Japonia și SUA – nu va fi prezent la reuniune secretarul de stat american Antony Blinken, abia ieșit din izolare din cauza infectării cu coronavirus.
Participanții la reuniune – la care va fi reprezentată și UE – vor urmări de asemenea să liniștească Republica Moldova, învecinată cu Ucraina și care se zbate să facă față unui flux de refugiați ucraineni, în timp ce o serie de incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană implicând separatiști proruși au stârnit temeri pe plan internațional că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de granițele acesteia.
Ministrul de externe indonezian Retno Marsudi, a cărui țară deține președinția prin rotație a G20, grupul țărilor industrializate și emergente, ce include și Rusia, se va alătura la rândul său, vineri, reuniunii G7 pentru a discuta despre securitatea alimentară.
Un oficial francez a indicat că va fi adusă în discuție și problema prezenței Rusiei la summitul șefilor de stat, în noiembrie.
Întâlnirea miniștrilor de externe din G7 se încheie sâmbătă.