Președintele Maia Sandu a făcut un apel la țările Uniunii Europene să susțină aspirațiile europene ale Republicii Moldova, într-un discurs susținut astăzi, 18 mai, în fața Parlamentului European.
În intervenția sa de la Bruxelles, Maia Sandu a subliniat modul în care invazia de către Rusia a țării vecine, Ucraina, a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice și sfere de influență”.
În același timp, șefa statului a subliniat modul în care Republica Moldova și cetățenii săi au reacționat la șocul, agonia și incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate și compasiune, găzduind un număr mare de refugiați ucraineni și oferind sprijin umanitar Ucrainei.
De asemenea, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei. „Sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna”, a precizat ea.
În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, Maia Sandu a subliniat, de asemenea, convingerea fermă că R. Moldova face parte din comunitatea europeană.
„În ciuda listei lungi de provocări suprapuse despre care tocmai am vorbit, Moldova este puternic hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Suntem parte a Europei. Valorile UE sunt valorile noastre – respectul pentru viața umană și realizarea visurilor fiecăruia în demnitate și în pace. Vă rog să sporiți sprijinul UE pentru R. Moldova: pentru binele cetățenilor noștri, care vor să-și păstreze democrația și libertatea, dar și pentru binele Europei – pentru a avea un partener stabil, previzibil și de încredere, un partener care să contribuie la pace în vecinătatea sa estică. În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră, iar această ancoră este perspectiva clară a aderării la UE, statutul unui stat candidat”, a declarat Maia Sandu.
Mai mult, șefa statului a mai adăugat că Republica Moldova a ales aderarea la UE ca o cale spre prosperitate și pace.
„Suntem conștienți că trebuie să fie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți că acestea nu sunt decizii ușoare. Dar acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova este decizia corectă. În primul rând, pentru că noi aparținem Uniunii Europene. Suntem un stat european, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin ⅓ din noi sunt deja cetățeni ai UE. Marea noastră diasporă e printre voi. Probabil, ne-ați și cunoscut. (…) Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Noi înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică. Noi respectăm pe deplin principiul meritocrației. În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre ale UE. O perspectivă de aderare ar trimite cetățenilor R. Moldova un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi. Pentru noi statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte”, a mai spus Maia Sandu.