Rusia este cea care încalcă statutul de neutralitatea al Republicii Moldova. Este opinia expertului Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX, organizație care de mulți ani monitorizează procesele democratice și promovează respectarea drepturilor omului inclusiv în regiunea transnistreană.
„Anume Federația Rusă încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova sub diverse aspecte și evită să-și respecte angajamentele sale de a evacua aceste trupe de pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a munițiilor de la Cobasna. Deci, anume Federația Rusă încalcă acest statut de neutralitate și nicidecum altcineva. Pentru că neutralitatea presupune lipsa oricăror trupe străine pe teritoriul nostru. Noi avem numeroase trupe, avem un număr foarte mare de cetățeni cu pașapoarte emise în mod netransparent de Federația Rusă în stânga Nistrului, fără acordul și fără posibilități de a ține o evidență din partea Chișinăului, cum ar fi fost în mod normal. Îmi pare rău că, după 30 de ani, noi n-am reușit să obținem această evacuare a trupelor ruse, deși procesul trebuia să se încheie în 2003. El s-a oprit atunci când Chișinăul a refuzat să semneze „memorandumul Kozak”, care prevedea legitimarea prezenței armatei Federației Ruse pe teritoriul nostru. Din 1992, Federația Rusă a avut scopul să-și mențină trupele aici pentru totdeauna și au făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat expertul pentru Radio Chișinău.
Potrivit acestuia, regimul separatist de la Tiraspol șantajează militar Republica Moldova, iar comportamentul Chișinăului este modelat de acest șantaj.
„Cei din stânga Nistrului au fost întotdeauna o amenințare, dar eu cred că e mai mult un șantaj. Ei mai zăngăneau din arme la Nistru, mai organizează tot felul de antrenamente militare, cu forțarea râului Nistru, ocuparea unor noi teritorii. Zăngănitul acestor arme era de fapt un semnal către Chișinău: „Aveți grijă ce faceți, ce spuneți, în orice moment vă putem crea probleme” și au avut succes, trebuie să recunoaștem, toată lumea s-a temut, a acceptat șantajul, a acceptat retorica aceasta agresivă a Tiraspolului, de fapt a Moscovei, împotriva Chișinăului. Iar comportamentul nostru ca societate și ca stat a fost într-un fel modelat în acest șantaj, exact de către acest zăngănit al armelor”, a mai remarcat Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din regiunea transnistreană a R. Moldova nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999.
Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.