Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media se declară îngrijorate și contrariate în legătură cu decizia Consiliului Municipal Chișinău de a refuza prelungirea utilizării toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău.
Astfel, ONG-urile de media din Republica Moldova au explicat, prin intermediul unei declarații comune, motivele pentru care consideră că decizia Consiliului Municipal Chișinău restrânge, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor și afectează grav dreptul la libera informare al cetățenilor.
„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău nu a putut obține prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea sa, după ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC), printr-o decizie din 27 aprilie, nu a dat curs cererii. Potrivit unui comunicat al instituției media, administrația și angajații își declară „regretul și dezamăgirea profundă” față de decizia autorităților. Reprezentanții Radio Chișinău s-au adresat Primăriei mun. Chișinău, în decembrie 2021, cu o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră, drept pe care l-au obținut pentru zece ani în 2012 printr-o decizie a CMC.
Conform informațiilor postate pe site-ul municipalității, proiectul de decizie elaborat în ianuarie anul curent și avizul dat de comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu local, agricultură și dezvoltarea suburbiilor erau favorabile prelungirii dreptului acordat pentru utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea stației de radio. În ședința sa din 27 aprilie, CMC a examinat proiectul deciziei și „l-a respins prin votul majorității consilierilor prezenți la ședință”. În cadrul ședinței, consilierul Partidului Șor Valerii Klimenko a spus că redacția postului de radio este administrată de un agent economic, care ar trebui să achite plăți speciale pentru utilizarea denumirii municipiului.
În comunicatul său, redacția Radio Chișinău a subliniat că „SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp.” Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră că hotărârea CMC din 27 aprilie restrânge, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor și afectează grav dreptul la libera informare al cetățenilor”, se arată în declarație.
Prin urmare, organizațiile semnatare fac apel la Consiliul Municipal Chișinău să-și reconsidere decizia din 27 aprilie care vizează utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău și solicită intervenția neîntârziată a oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru anularea actului emis în acest sens.
Declarația a fost semnată de Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media-Guard, RISE Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Comitetul pentru Libertatea Presei și Centrul Acces-info.