Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București și Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, au avut astăzi o întrevedere în cadrul căreia s-a discutat inclusiv despre evoluțiile recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
În acest sens, șeful diplomației de la București a reiterat și cu această ocazie aprecierea pentru modalitatea echilibrată și responsabilă în care autoritățile de la Chișinău s-au raportat la incidentele cu potențial destabilizator înregistrate în regiunea transnistreană și a încurajat menținerea acestei linii.
Referitor la procesul de reglementare a dosarului transnistrean, Bogdan Aurescu a punctat poziția principială a României privind susținerea unei reglementări cuprinzătoare, pașnice și durabile, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său proeuropean.
De asemenea, ministrul de Externe de la București a evidențiat sprijinul ferm și activ al României pentru atingerea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova, cu accent asupra obținerii statutului de stat candidat la aderarea la UE. Bogdan Aurescu a salutat, totodată, eforturile autorităților de la Chișinău în privința avansării parcursului european, precum și pentru implementarea reformelor asumate și dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova.
Șeful diplomației de la București a evocat reperele centrale ale cooperării intense a României cu Republica Moldova, cu accent pe agenda bilaterală sectorială consistentă. Oficialul a notat faptul că, „dincolo de măsurile în plan bilateral de asistență financiară și tehnică întreprinse de țara noastră, România sprijină în mod prioritar extinderea asistenței macrofinanciare a UE în beneficiul Republicii Moldova, acordarea de sprijin în actualul context al crizei refugiaților, precum și în domeniul consolidării securității energetice a Republicii Moldova”.
Bogdan Aurescu a mai subliniat importanța demarării cât mai rapide a procesului de operaționalizare a Acordului de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, prin implementarea unor proiecte concrete în beneficiul cetățenilor R. Moldova.
În acest context, el a evidențiat importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, un instrument fără precedent de susținere multidimensională din partea comunității internaționale pentru Republica Moldova, care a fost lansat la conferința ministerială de la Berlin, la 5 mai 2022, ca inițiativă a miniștrilor Afacerilor Externe ai României, Germaniei și Franței.
La rândul său, Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, a mulțumit României pentru sprijinul constant, multidimensional, acordat Republicii Moldova și a prezentat ultimele evoluții înregistrate în dosarul transnistrean, inclusiv stadiul dialogului la nivel tehnic desfășurat între autoritățile de la Chișinău și autoritățile de facto de la Tiraspol. Oficialul din Republica Moldova a menționat, totodată, angajamentul ferm al autorităților de la Chișinău pentru avansarea parcursului european al R. Moldova.