În aceste zile, la Chişinău a fost sărbătorită Ziua Naţională a Portului Popular. Ediția din acest an a sărbătorii a fost dedicată promovării Dosarului „Arta Cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România”, depus pentru înscriere în patrimoniul cultural UNESCO, notează TVR Moldova.
„Cămaşa cu altiţă pentru femei, cea de sărbătoare. Brîul la mijloc, care prinde catrinţa în cazul meu sau fota în cazul altora, pe dedesupt fusta neila sau fusta. Costumul tradiţional îţi oferă acea legătură cu înaintaşii tăi şi cu tot ceea ce înseamnă valoare, iar noi toţi suntem în căutarea valorii”, a subliniat etnograful Varvara Buzilă.
Şi dacă până nu demult costumul popular era purtat, în general, de artişti, acum a devenit o piesă de rezistenţă în garderoba multora. Promovarea adevăratelor valori româneşti a dat, astfel, roade.
„Este codul nostru genetic înscris pe cămaşa cu altiţă, este un element de care putem fi foarte mândri, deoarece şi designerii internaţionali s-au inspirat. Să-l aducem cât mai aproape de costumul tradiţional adevărat pentru că în zilele noastre se poartă foarte mult costumul stilizat”, a adăugat interpreta Mariana Dobzeu.
Sărbătoarea portului popular românesc a reunit zeci de meşteri populari care au încercat să transmită dragostea pentru tradiţie şi neam tuturor celor prezenţi la eveniment.
„O piesă care este una comună când ajungem hăt departe peste Prut, nu în zadar aceasta este denumirea dosarului comun pe care Republica Moldova l-au depus împreună cu România la UNESCO. Românii sunt un neam, avem tradiţii comune, limbă comună şi avem aspiraţia să trăim în pace”, a precizat șefa Direcției Patrimoniu Cultural, Svetlana Pociumban.
Republica Moldova şi România au pregătit, până acum, patru dosare pentru Patrimoniul UNESCO. Până acum au fost acceptate colindatul în ceată bărbătească, scoarţa românească şi Mărţişorul si se aşteaptă decizia pentru cămășa cu altiță. În prezent, cele mai vechi ii din Republica Moldova se păstrează cu grijă la muzeul Naţional de Etnografie din Chişinău.