Reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie a Moldovei au participat la o expediție științifică, în cadrul căreia a fost efectuată scanarea 3D a siturilor istorice din România.
Expediția științifică s-a desfășurat, în perioada 15-17 iunie 2022, pe teritoriul Cetății Tropaeum Traiani de lângă Adamclisi, județul Constanța, România, aproape de Dunăre și de granița cu Bulgaria.
Aceasta a avut un accent practic – dobândirea de abilități și experiență în lucrul cu stația de scanare mobilă nou achiziționată pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Procesul a inclus reconstrucții 3D ale unor părți ale sitului arheologic. Totodată, a fost realizat și un film documentar care reflectă detaliat procesul de lucru.
Expediția comună se desfășoară în cadrul Proiectului BSB 867 – Portalul „Arheologia, Istoria și Cultura Mării Negre”, care este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”. Acesta a început pe 1 iunie 2020 și va dura 30 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, dintre care 111 880 de euro reprezintă bugetul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Printre grupurile țintă ale proiectului se numără: sectorul turismului, comunitatea științifică, utilizatorii online și toți cei care doresc să viziteze regiunea unică a Mării Negre. Obiectivul principal al proiectului este crearea unui acces facil la conținutul cultural prin tehnologiile informaționale modernizate, pe baza cărora să fie prezentat patrimoniul arheologic, istoric și cultural al litoralului Mării Negre.