În prezent, singura instituție românească activă în aproape întreg spațiul locuit de români este Biserica Ortodoxă Română, a declarat Episcopul Basarabiei de Sud, PS Veniamin, la conferința „Înfometați de pace: 28 iunie 1940. O zi neagră în istoria noastră”, notează Basilica.ro.
Evenimentul a evocat data de 28 iunie 1940, când, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia. Au urmat ucideri, înfometare, deportări pentru românii care trăiau din moși-strămoși în această provincie istorică românească.
În deschiderea evenimentului a fost vernisată expoziția de carte „Anul 1940. Victimele comunismului”, sponsorizată de Guvernul României. A avut loc apoi o sesiune de comunicări. Episcopul Veniamin a vorbit despre continuitatea Bisericii Ortodoxe Române în spațiul românesc istoric.
„Mitropolia Basarabiei nu a fost desființată niciodată, doar și-a încetat activitatea din cauza contextului istoric în care a activat această eparhie. Au venit sovieticii și pe cei care nu s-au refugiat i-au deportat, iar pe unii dintre clericii de aici i-au executat efectiv, iar casele lor au fost confiscate de cele mai multe ori și erau considerați «dușmani ai poporului», erau considerați ca cei care nu au nicio contribuție la dezvoltarea socială”, a spus ierarhul.
Preasfințitul Părinte Veniamin a amintit că, înainte de 1940, Basarabia era plină de mănăstiri și biserici frumoase, care au fost distruse sau confiscate după ocupație. Bunurile Mitropoliei Basarabiei nu au mai fost recuperate.
„Dacă ar fi să tragem o concluzie, singura instituție românească care funcționează în aproape întreg spațiul românesc, în ciuda vitregiilor, este Biserica Ortodoxă Română”, a încheiat Episcopul Basarabiei de Sud.
Sergiu Cornea, rectorul Universității „B.P. Hasdeu” din Cahul, și Tatiana Romaniuc, viceprimarul Municipiului Cahul, au vorbit despre necesitatea cunoașterii adevărului istoric și nevoia de a-l promova.
La finalul dezbaterii a avut loc vizionarea filmului „Siberia din oase”.
Conferința a fost organizată de Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Primăria Municipiului Cahul, Muzeul Brăilei „Carol I” și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și s-a desfășurat la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul.