„Filmele Siberia din oase” și „Expedițiile memoriei”, realizate de „OWH Studio”, vor fi prezentate publicului gratuit pe 5 și 6 iulie 2022, când se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia.
Potrivit presei de la Chișinău, proiecția filmului „Siberia din oase” va avea loc marți, 5 iulie, la cinematograful „Odeon” din Chișinău cu începere de la 18.00, iar a documentarului „Expedițiile memoriei”- pe 6 iulie, tot de la 18.00.
Autorii documentarelor, Leontina Vatamanu şi Violeta Gorgos, precum şi producătorul Virgiliu Mărgineanu vor răspunde la întrebările spectatorilor.
Evenimentul este organizat de Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moşanu”, în colaborare cu casa de producție „OWH Studio”, S.A. Moldova-Film” și are drept scop comemorarea cetățenilor deportați, a celor răpuși de foametea organizată din 1946-47 și a tuturor victimelor regimului comunist în Basarabia. Pe holul cinematografului va fi inaugurată și o expoziție cu documente de epocă.
„Siberia din oase”, filmul regizoarei Leontina Vatamanu, e construit din confesiunile a patru protagoniști care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare segment are o istorie separată, iar în ansamblu ele punctează ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Filmul a fost lansat cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 1949. Toate întâmplările din acest film sunt adevărate.
Pelicula „Expedițiile memoriei” e parte a unui ciclu de documentare, realizate în cadrul expedițiilor unui grup de studenți, istorici, cineaști, în Siberia. Ei și-au propus să ajungă pe locurile unde regimul stalinist i-a deportat pe basarabeni în perioada anilor 1941-1951. Au aflat lucruri impresionante de la unii supraviețuitori, pe care i-au descoperit în cătunele îndepărtate. Au avut mai multe surprize pe parcursul călătoriei, descoperind cimitire părăsite, dar și oameni cu demnitate, ce păstrează memoria strămoșilor acolo, în adâncul Siberiei.