21 de colective artistice din România și Republica Moldova şi-au dat întâlnire la festivalul-concurs „Hora Sânzienelor”, organizat la Teleneşti. La eveniment au venit meşteri populari şi artişti care şi-au etalat hainele tradiţionale, au încins hore şi au prezentat tradiţii strămoşeşti unele de mult uitate, notează TVR Moldova.
Festivalul „Hora Sânzienelor” a fost organizat în parcul din centrul oraşului Teleneşti. Cântecele populare, dar şi obiceiuri de Sânziene au fost prezentate cu multă ingeniozitate de colectivele artistice din Republica Moldova şi România.
„Oamenii sunt de o căldură deosebită. Şi nu putem decât să spunem că parcă suntem la fraţii noştri, chiar suntem acasă. Avem un cântec de Sânziene, pe urmă obiceiul la noi este ca fetele de măritat să arunce cununa de Sânziene pe fereastră, dacă nimresc şi intră în casă, fata se va mărita, dacă nu, nu se va mărita”, a declarat instructorul formației folclorice „Stejărelul” din comuna George Enescu din Botoșani, Alin Chiorescu.
De la festival nu au lipsit bucatele tradiționale. Gospodinele din comuna Căzăneşti, raionul Teleneşti, au preparat sarmalele şi plăcinte după reţete moştenite de la bunici, iar meșterii populari şi-au expus articolele de artizanat – obiecte din lut, lemn, fibre naturale, lozie, ţesături, broderii şi prosoape.
Festivalul-concurs „Hora Sânzienelor” din oraşul Teleneşti se află la a VIII-a ediţie.