Rusia continuă să sfideze suveranitatea Republicii Moldova. Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a cerut Ministerului de Externe de la Moscova să faciliteze obţinerea pașapoartelor rusești pentru locuitorii regiunii separatiste transnistrene.
Potrivit oficialului rus, zeci de mii de persoane din stânga Nistrului așteaptă să-și perfecteze pașapoartele ruse sau pentru a obține cetățenia Federației Ruse. La rândul său, Ministerul de Externe de la Chișinău se arată îngrijorat de aceste declarații, transmite TVR Moldova.
În scrisoarea trimisă de Veaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, scrie: „Cerem ca Legislativul să fie informat despre măsurile luate pentru a întări capacitățile punctului consular rus de la Tiraspol.”
Precizăm că punctul consular de la Tiraspol, la care se referă Volodin, activează fără acordul autorităților de la Chişinău.
Săptămâna trecută, în ședința plenară a Dumei de Stat a Rusiei, cu o solicitare similară a venit şi deputatul Constantin Zatulin, vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat responsabil de CSI, integrarea euro-asiatică și relații cu compatrioţii. Potrivit lui Zatulin, „partea moldovenească împiedică în toate modurile activitatea oficiului consular al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, de la Tiraspol. În rândurile pentru perfectarea paşapoartelor stau şi câte 20 de mii de persoane, iar pentru a solicita cetățenie (rusă – n.r.) 60 de mii de persoane„.
La întrevederea dintre secretarul de stat, Ruslan Bolbocean, cu reprezentantul special al Federației Ruse pentru procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Treapițîn, Chişinăul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aceste declaraţii.
Experţii în problema transnistreană spun că prin această solicitare, Moscova ar pregăti, de fapt, un nou scenariu sfidător pentru Republica Moldova.
„Vorbim de un joc al Federaţiei Ruse şi mesajele sunt pentru Chişinău, să accepte majorarea statelor de personal pentru Ambasada Federaţiei Ruse, deschiderea unui consulat adevărat la Tiraspol. Din moment ce au făcut acest subiect public, pentru că este un subiect lung de două decenii, cred că vor urma şi acţiuni, cu sau fără aprobarea Chişinăului”, a menționat Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău.
Între timp, astăzi, la Bruxelles, vicepremierul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian, s-a întâlnit cu Josep Borell, vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. În cadrul discuției, oficialul european a reiterat disponibilitatea UE de a sprijini în continuare, politic și economic, Republica Moldova, în procesul de reintegrare.