Unul din primii pași pe care trebuie să-i facă societatea din Republica Moldova îl reprezintă adecvarea discursului public la imperativele europene, este de părere istoricul Antoniu Martin.
Antoniu Martin subliniază că, deși puțini conștientizează importanța folosirii corecte a unor concepte, noțiuni sau termeni cu caracter socio-politic, cultural și identitar, modul în care cetățenii interiorizează limbajul instituțional european este și va fi definitoriu pentru traiectoria europeană a Republicii Moldova.
„Este extrem de important, chiar fundamental, ca ceea ce înțelege un cetățean al Republicii Moldova prin concepte precum „națiune”, „popor”, „neam”, „etnie” sau „cetățenie” să fie similar cu sensurile atribuite în țările UE acestor noțiuni. Doar în acest fel, discursul public de la Chișinău va fi unul relevant la nivel european și va avea cu adevărat impactul scontat”, a precizat istoricul arădean.
Acesta precizează că intelectualitatea, printre care și jurnaliștii, vor avea un rol important în diseminarea corectă a terminologiei în societate.
„Nici sistemul educațional nu trebuie omis din acest demers care va putea influența în spirit european noile generații. Cred că și din perspectiva de mai sus intelectualii din România pot contribui semnificativ la efortul, deloc facil, de integrare europeană al Republicii Moldova”, a concluzionat Antoniu Martin.