Consiliul Național al Monumentelor de For Public de la Chișinău împiedică realizarea unei statui a Reginei Maria a României, care urma să fie amplasată în centrul orașului.
Asociația „Monumentum” a anunțat că respectivul Consiliu a respins din nou solicitarea de a aviza schița proiectului privind edificarea statuii Reginei Maria.
Decizia respectivă a fost motivată prin faptul că ar trebui organizat un nou concurs de selectare a autorului, „deși prin scrisoarea din mai 2022 semnată de secretarul de stat al Ministerului Culturii de la Chișinău, Ion Budeci, aceeași Comisie a acceptat ca sculptorul Veaceslav Jiglițchi să sculpteze statuia”.
„Ne-am așteptat ca în ședința din 4 august (de la atelierul domnului Jiglițchi) să se discute chestiuni legate de partea estetică a machetei, proporții, tipuri de materiale, totuși unul din membrii Comisiei, Ion Zderciuc, a expus în derâdere două machete ale Reginei Maria, solicitând colegilor săi să organizeze imediat „un concurs de selectare a autorului”. Ulterior, după ce președintele Comisiei, pictorul Tudor Zbârnea, i-a cerut colegului său să își retragă acele lucrări, a început să insiste asupra organizării repetate a concursului fără a se discuta deloc despre macheta prezentată de noi. Timp de peste 30 de minute s-a insistat vehement asupra organizării unui nou concurs de selectare autorului din contul Asociației noastre (fiindcă Ministerul nu își poate asuma aceste cheltuieli), iar la final în mod verbal am fost anunțați că macheta noastră nu se acceptă deoarece nu este „estetică”. În viziunea lor, singurii sculptori capabili de o asemenea lucrare sunt tot cei care fac parte din această Comisie ministerială… (motivele sunt lesne de înțeles)”, a explicat Asociația „Monumentum” de la Chișinău.
Astfel, din cauza avizelor negative emise de acest Consiliu la 30 mai și, respectiv, la 4 august, statuia Reginei Maria nu poate fi deocamdată sculptată în dimensiuni naturale și nici turnată în bronz. Prin urmare, aceste impedimente artificiale vor duce la imposibilitatea inaugurării monumentului la aniversarea Centenarului Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I, 15 octombrie 2022.
În acest context, Asociația „Monumentum” amintește că prin astfel de acțiuni, din cauza aceluiași Consiliu, în orașul Chișinău nu au fost instalate statuile domnitorilor Mircea cel Bătrân și Mihai Viteazul. „În schimb, în Chișinău străjuiesc falnici Serghei Lazo, Grigore Kotovschi, tătuca Lenin, eroii comsomolisti și alte monumente sovietice care „corespund” tuturor rigorilor estetice și propagandistice”, a mai constatat sursa citată.
Amintim că o statuie a Reginei Maria a României ar urma să fie amplasată pe terenul Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, instituție care în perioada interbelică a purtat numele „Regina Maria”. În acest sens, Asociația Monumentum, care a reabilitat peste 50 de monumente din perioada interbelică, a desfășurat o amplă campanie de strângere de fonduri.