Tot mai mulți antreprenori cordează produse la standardele europene pentru a accesa noi piețe de desfacere în vest, în timp ce mulți alții deja se bucură din plin de avantajele Acordului de Asociere RM-UE. Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener economic al R. Moldova, chiar și în cele mai dificile perioade, a dat asigurări Delegația UE la Chișinău.
Toți producătorii din Republica Moldova sunt bineveniți să-și exporte fructele în UE, indiferent de regiunea în care se află, transmite presa de la Chișinău cu referire la un comunicat.
Pentru a facilita importul produselor agricole din R. Moldova, la 18 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul care prevede majorarea cotelor de export pentru șapte categorii de produse agricole. Prunele, strugurii, merele, roșiile, usturoiul, cireșele și sucul de struguri vor putea ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în UE, fără taxe vamale. Respectivul regulament a fost adoptat pentru a preveni consecințele crizei generate de agresiunea militară a Rusiei. Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă pentru un an.
În ultimii ani comerțul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a înregistrat o creștere considerabilă. Potrivit Biroului Național de Statistică, 61% din valoarea totală a exporturilor sunt direcționate către state membre ale UE. Cea mai importantă destinație de export este România, căreia îi revin 43% din totalul livrărilor de mărfuri din Republica Moldova în UE. Aceasta este urmată de Germania, Italia și Polonia.