Românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române.
În România, sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, care prevede ca Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din afara țării.
Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Republica Moldova se sărbătorește anual Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente culturale. Din 2011, Chișinăul și Bucureștiul au marcat simultan această sărbătoare.
Potrivit deciziei din ziua de 5 decembrie 2013 a Curții Constituționale a Republicii Moldova limba română este limba de stat în stânga Prutului. Curtea Constituțională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldovenească”.
Astăzi, la Chișinău, vor fi organizate o serie de manifestări dedicate Zilei Limbii Române, care vor începe cu depuneri de flori la Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și în scuarul „Mihai Eminescu”.
Ziua se va încheia cu un spectacol poetic-muzical cu genericul: „Suntem în cuvânt și-n toate…”, care se va desfășura în Parcul Catedralei Mitropolitane din Chișinău. Pe scenă vor urca actori, poeți, dar și interpreții Cristofor Aldea Teoorovici, Natalia Barbu și Cătălin Josan.