Republica Moldova continuă să fie neutră, iar dotarea armatei nu înseamnă că se renunță la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
Astfel, referindu-se la multiplele insinuări venite de la Moscova și Tiraspol la acest subiect, șefa statului a dat asigurări că Republica Moldova respectă neutralitatea.
„Haideți să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruși de la Chișinău sau de la Moscova. Republica Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea, Constituția noastră nu ne interzice să avem Armată Națională. dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituțională, să avem armată. armată dotată, ca să poată să-și apere republica. Este datoria noastră. Faptul că armata nu este dotată nu este în favoarea noastră”, a explicat președintele Republicii Moldova într-un interviu pentru presa de la Chișinău.
În acest context, Maia Sandu a mai subliniat că Republica Moldova va rămâne în continuare un stat pașnic.
„Noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chișinău, nu Chișinăul a atacat tara vecină, Federația Rusă a atacat o țară vecină. Și în momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru, e firesc și noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze. Repet: noi suntem un stat pașnic și vom rămâne o republică pașnică, avem Armată Națională și trebuie să avem grijă de armata noastră, în special în situația de război provocat de Federația Rusă”, a conchis Maia Sandu.
Totodată, președintele Republicii Moldova a vorbit și despre așa-zisa scrisoare trimisă recent de liderul separatist de la Tiraspol. „Regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare, prin intermediul dlui viceprim-ministru Serebrian pe subiecte concrete, inclusiv despre cum menținem liniștea și pacea. Pentru că noi ne dorim să păstrăm pacea și vom face în continuare tot ce ne stă în puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decât am făcut-o până acum, pentru a menține pacea”, a specificat Maia Sandu.
Amintim că Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, i-a adresat recent președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, o scrisoare, prin care invită autoritățile de la Chișinău la dialog.
În adresarea sa, Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a menționat că a trecut jumătate de an de când a expediat o adresare similară, la care așa și nu a primit răspuns. Potrivit separatistului, în aceste condiții se creează impresia că Chișinăul „nu percepe regiunea transnistreană ca pe un bun vecin”.