Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, susține că își dorește mai bine „o pace rea decât un război bun”, mimând îngrijorarea privind o eventuală extindere a războiului din Ucraina.
În cadrul unei discuții cu jurnaliștii din regiunea transnistreană, separatistul a acuzat din nou Chișinăul că nu și-ar respecta anumite angajamente și a catalogat procesul de negocieri ca fiind „unul foarte dificil”.
„Pentru mine, cu siguranță, este mai bună o pacea rea decât un război bun. Cred că acest lucru este valabil pentru orice om adecvat. Însă, există și situații când negocierile nu sunt posibile. În cazul nostru negocierile sunt posibile și acestea trebuie continuate”, s-a arătat convins Krasnoselski.
În acest sens, el susține că a transmis mai multe scrisori către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a reaminti despre necesitatea continuării procesului de negocieri între Chișinău și Tiraspol.
Potrivit separatistului, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să discute pe mai multe subiecte, iar unul dintre acestea ar fi „pacea și stabilitatea”.
„Provocatori există suficienți oriunde. Și unii dintre aceștia doresc să acutizeze relațiile dintre Moldova și Transnistria, ceea ce în opinia mea este inacceptabil. Este mortal atât pentru Moldova, cât și pentru Transnistria. Cred că pragmaticii înțeleg că acum nu e timpul să ne măsurăm puterile sau să ne clarificăm relațiile pe câmpul de luptă. Trebuie să le clarificăm la masa de negocieri”, a spus Krasnoselski.
El s-a arătat convins că Maia Sandu îi citește scrisorile și a subliniat că Tiraspolul este deschis spre dialog, reieșind din „interesele poporului său”.
Totodată, separatistul a adus din nou în discuție și controversata sa inițiativă potrivit căreia toate părțile din formatul „5+2” ar trebui să semneze un acord care să ofere „garanții de pace și securitate” pentru regiunea transnistreană.
„Transferul acțiunilor militare în afara Ucrainei este periculos. În ceea ce privește Transnistria, pericolul se dublează. Dacă, nu dă Doamne, focul războiului trece în Transnistria, va trece sută la sută și în R. Moldova. Acolo, vor interveni aliații Moldovei, pe de o parte, Federația Rusă cu misiunea de pacificare pe de altă parte, cetățeni ruși și așa mai departe. Ar putea fi o confruntare dintre Rusia și NATO aici, pe teritoriul Transnistriei, pe teritoriul Moldovei. Acest lucru este inadmisibil. (…) Atunci când vorbesc cu ambasadori, cu oameni serioși, toți vorbesc despre pace. Păi dacă vorbiți despre pace, haideți să semnăm un document. Una este să vorbim și altă e să împuternicim dorința de a menține pacea printr-o semnătură”, a declarat Vadim Krasnoselski.
Amintim că, săptămâna trecută, președintele Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova respectă neutralitatea și a îndemnat cetățenii să nu se lase manipulați de discursul venit din regiunea transnistreană sau din partea politicienilor proruși de la Chișinău și de la Moscova.