Congresul Național al Istoricilor Români din 2024 ar putea fi organizat la Chișinău. O propunere în acest sens a fost făcută astăzi de Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova.
El participă în perioada 8-10 septembrie, la Congresul Național al Istoricilor Români de la Alba Iulia. Evenimentul este organizat de Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
În alocuțiunea sa, rectorul USM a subliniat că acum, mai mult ca oricând, cunoașterea istoriei și, în consecință, educația civică este cel mai puternic scut întru apărarea valorilor democrației și a statului de drept – valori pentru care s-a plătit cu prețul a sute de mii de vieți omenești. În context, Igor Șarov a îndemnat breasla istoricilor să se facă auzită cât mai mult, pentru a nu lăsa loc derapajelor ce ne-ar putea costa tot ceea ce definește o societate democratică.
Lucrările celor 640 de participanți înscriși la congres sunt organizate în 84 de secțiuni și 24 de mese rotunde, care abordează o gamă largă de subiecte, de la cercetarea patrimoniului arheologic, patrimoniul cultural național – între nevoia de protejare și provocările lumii contemporane, femeia în spațiul românesc (sec. XVIII-XXI), identități confesionale în Europa Central-Răsăriteană (sec. XVIII-XXI), Alba Iulia între Unire și Încoronare, până la provocările digitalizării în domeniul cercetării istorice.
Alături de partenerii de la Muzeul Național al Unirii, în cadrul evenimentului se va organiza și un Târg de carte, la care participă 15 edituri și în cadrul căruia se vor lansa peste 50 de titluri de cărți. De asemenea, vor fi organizate patru expoziții, acoperind o problematică variată, de la Epoca Romană, Epoca Modernă, diplomație și până în actualitate.