Un monument dedicat eroilor români căzuți pentru apărarea patriei în cel de-al Doilea Război Mondial a fost inaugurat la Ocnița, în Republica Moldova. Construcția acestuia a fost posibilă datorită inițiativei Asociației „Monumentum” de la Chișinău.
Potrivit TVR Moldova, la marginea cimitirului din Ocnița erau cinci cruci vechi din piatră și puțini știau cui aparțin acestea. În acel loc au fost înhumați 15 ostași români uciși pe front. Troița instalată astăzi le va reaminti trecătorilor despre curajul eroilor români.
„Starea lui a fost una deplorabilă, iar despre cum arăta acest monument cunoaștem doar din fotografiile de epocă, s-a conservat foarte rău. De obicei, monumentele au avut o soartă destul de proastă după venirea puterii sovietice și acum obligația noastră morală este de a le restabili, cu ceea ce ne ocupăm”, a menționat Alexandru Muturniuc, reprezentant al Asociației „Monumentum”.
În cadrul aceluiași eveniment, consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, a remarcat că „este foarte important pentru noi să avem grijă de eroii români pentru că numai în acest mod vom aduce bunăstare și prosperitate pentru generațiile viitoare, înțelegând tot ceea ce generațiile anterioare au făcut prin jertfă”.
Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți în frunte cu PS Antonie, Episcop de Bălți.
Asociația „Monumentum” de la Chișinău lucrează la identificarea fiecărui ostaș român căzut la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Monumentul de la Ocnița este cel deal 48-lea ridicat sau restaurat în memoria eroilor români.